Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc, joi si vineri, la Bruxelles, la ultimul summit din acest an. Pe agenda discutiilor figureaza probleme economice, urmand ca "cei 27" sa aprobe o serie de modificari aduse Tratatului Uniunii, pentru a fi pus la punct un mecanism permanent de ajutorare a tarilor care s-ar afla in criza la un moment dat. La aceste discutii participa si presedintele Traian Basescu.

Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, liderii europeni spera ca vor ajunge la un acord pe un text pregatit deja de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, caruia i-a fost incredintata aceasta sarcina la summitul de la sfarsitul lunii octombrie. De asemenea, participantii la discutii sunt constienti ca orice semn de slabiciune si de lipsa de unitate poate fi speculat de pietele financiare, care, dupa Grecia si Irlanda, isi indreapta acum atentia spre Spania si Portugalia si, mai nou, spre Belgia.

Potrivit presedintelui Herman van Rompuy, modificarile aduse Tratatului sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, fapt ce ar face ca mecanismul permanent pentru gestionarea crizelor sa intre in functiune in iunie 2013. Mecanismul permanent va fi creat pe modelul celui temporar aprobat in luna mai pentru Grecia si il va inlocui pe acesta, care va expira la jumatatea anului 2013.

Dupa cum se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Administratia Prezidentiala, in cadrul dezbaterilor, vor avea loc un schimb de opinii intre sefii de state si de guvern si inaltul reprezentant al Uniunii pentru Politica Externa si Securitate privind obiectivele UE in relatiile cu o serie de parteneri strategici, precum Statele Unite, China si Rusia.

Vineri, vor fi discutate parteneriatele strategice ale Uniunii si va fi data unda verde Muntenegrului pentru statutul de candidat la aderarea la UE.