Politia din Atena a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au atacat cu cocktailuri Molotov doua hoteluri de lux din centrul pietei Syntagma, langa sediul Parlamentului, reusind sa incendieze balconul unuia dintre hoteluri, relateaza Reuters.

Kostis HatzidakisFoto: Reuters

Zeci de protestatari au aruncat cu mai multe cocktailuri Molotov, incendiind si o masina. Politia a raspuns cu cateva salve de gaze lacrimogene, astfel incat intreaga piata a fost acoperita cu fum.

Fostul ministru conservator Kostis Hatzidakis a fost atacat cu pietre si bate de circa 200 de demonstranti de stanga, care strigau: "Hotilor! Rusine!".

Zeci de mii de greci - 15.000, potrivit politiei - protesteaza la Atena, intr-o zi ploioasa, impotriva noilor masuri de austeritate, care prevad in special o generalizare a reducerilor de salarii.

Cu banderole pe cap, pe care scrie "Ajunge, nu mai suportam", cortegiul celor doua principale sindicate, Adedy (functionarii) si Gsee (privat) a invadat centrul capitalei grecesti, in timp ce o alta manifestatie, organizata de comunistii de la Pame, ajusese deja in fata Parlamentului.

Sloganurile vizau in principal Uniunea Europeana si FMI, care au cerut noi masuri de austeritate in bugetul pentru 2011, cu scopul de a asana bugetul tarii, care a trecut pe langa faliment in primavara acestui an.

"Istoria se scie in strada: FMI-UE, veniti sa vedeti", scria pe un afis, in timp ce pe altul se putea citi: "Jos cu Junta", facand referire la dictatura militara prin care a trecut Grecia.

Ellada Christodoulou, 50 de ani, avocata, a afirmat pentru AFP ca a venit la miting "din solidaritate". Pe pancarta pe care o poarta scrie: "Falimentul, imediat", solicitand Greciei sa nu mai accepte ajutorul financiar de la FMI si UE si sa aleaga mai degraba restructurarea datoriei.