Oamenii de stiinta au reusit sa autentifice capul regelui Henric al IV-lea, denumit si Henric cel Mare, regasit dupa mai multe secole de peregrinari rocambolesti la un pensionar, in 2008, o descoperire stupefianta care ar putea aduce la lumina zilei si alte ramasite regale uitate, relateaza AFP.

Capul lui Henric al IV-lea este "intr-o stare foarte buna", avand inca par si urme de barba, potrivit unui studiu publicat miercuri de British Medical Journal (BMJ).

"Ochii sunt pe jumatate inchisi iar gura este deschisa", existand mai multe semne distinctive: "o mica pata inchisa la culoare, cu o lungime de 11 milimetri, deasupra narii drepte, o gaura care atesta purtarea unui cercel in urechea dreapta, asa cum era moda la curtea Valois, si o leziune osoasa deasupra buzei superioare, in stanga, urma a incercarii de asasinat a lui Jean Chatel, din 27 decembrie 1594".

Studiul a fost realizat de 19 oameni de stiinta condusi de dr Philippe Charlier, madic legist din Garches, supranumit "Indiana Jones al cimitirelor", devenit celebru dupa ce a dezvaluit otravirea cu mercur a lui Agnes Sorel, favorita lui Charles al VII-lea, si a demonstrat ca resturile conservate la castelul din Chinon nu ii apartineu Ioanei d'Arc.

Dr Charlier a colaborat cu unul dintre cei mai cunoscut experti in viata lui Henri al IV-lea, Jean-Pierre Babelon.

Studiul a fost filmat de doi ziaristi si va fi difuzat in februarie pe televiziuni.

Asasinat de Ravaillac, un catolic fanatic, in 14 mai 1610, Henri al IV-lea a fost inmormantat la Biserica Saint-Denis in 1 iulie, alaturi de ceilalti regi al Frantei.

In 1793, mormantul sau a fost deschis de revolutionari, explica Rodolphe Huguet, presedintele Cendre (Centrul de studii a necropolelor dinastice si regale europene).

"Corpul a fost aruncat intr-o groapa comuna. In acel moment, cel mai probabil, capul a fost separat de trup. Dupa Revolutie, bucati ale mai multor ramasite regale au reaparut la persoane private, un os, un deget, par, un omoplat al lui Hugo Capet", a continuat el.

Ramasitele lui Henric al IV-lea, subliniaza acest istoric, sunt "intr-o stare buna de conservare, deoarece ele au fost imbalsamate. La acea epoca, oamenii au fost uluiti, dearece credinta era ca doar ramasitele sfintilor sunt exceptate de la putrefactie".

Urma celebrului cap este regasita intr-o colectie privata a unui conte german in secolul la XIX-lea, dupa care se pierde din nou. Ea reapare in 1919, in cadrul unei licitatii care a avut loc la Hotel Drouot, unde un anticar a cumparat capul regal pentru trei franci.

"A rasturnat cerul si pamantul pentru a dovedi ca este vorba despre capul regelui, l-a propus la Louvre, la muzeul Carnavalet, dar nimeni nu l-a crezut", adauga Huguet.

La moartea anticarului, relicva a ajuns pe mainile surorii sale, dupa care urma sa a fost pierduta din nou.

A fost regasita "in urma cu doi ani, la un pensionar in varsta de 84 de ani, care o pastra in secret din 1955", explica societatea care a produs filmul documentar.

Oamenii de stiinta care au autentificat relicva cred ca metoda pe care au folosit-o le-ar putea permite sa identifice si alte ramasite regale ingropate in groapa comuna si sa le restituie astfel cavourilor originale.

Circumstantele exacte in care a fost regasit capul lui Henric al IV-lea si rezultatele complete ale analizelor stiintifice care au permis autentificarea urmeaza a fi prezentate joi, la Paris, intr-o conferinta de presa.