Autoritatile din Sudan au declansat o ancheta dupa aparitia unei inregistrari pe YouTube in care o femeie este biciuita de doi politisti ce rad in timp ce o lovesc, transmite Guardian. Filmul a provocat reactii de condamnare la nivel international.

Imagini violenteFoto: Captura Youtube.com

In inregistrare se poate vedea cum politistii ordona unei femei, imbracata intr-o rochie neagra lunga si cu batic pe cap, sa se aseze pe jos intr-o parcare.

Un politist in uniforma o biciuieste apoi peste tot corpul, in timp ce femeia urla de durere. Cel de-al doilea ofiter izbucneste in ras in momentul in care isi da seama ca este filmat, dupa care o loveste si el pe femeie.

Unul dintre politisti ii spune femeii ca pedeapsa ce o va primi este 53 de lovituri de bici si ca va fi trimisa la inchisoare daca nu se supune.

Biciurea femeii dureaza circa un minut si jumatate. Femeia poate fi auzita cum o striga de cateva ori pe mama ei si, la un moment dat, incearca in zadar sa smulga biciul din mainile unuia dintre politisti.

La incident au asistat numerosi trecatori, fara ca vreunul dintre ei sa intervina.

The Guardian noteaza ca biciuirea este o parctica relativ obisnuita in Sudam unde legea islamica sharia este implementat uneori in mod arbitrar. Atitudinea cruda a celor doi ofiteri, in ciuda plansetelor femeii, a atras insa numeroase proteste in tara si in diaspora sudaneza, precum si unele ziare pro-guvernamentale.

Publicatia"Sudan Tribune" l-a citat pe directorul adjunct al politiei, Adel Al-Agib, care a declarat initial ca inregistrarea a fost postata pe Internet pentru " a afecta imaginea tarii". Autoritatea juridica de la Khartoum a anuntat insa luni ca a declansat o ancheta oficiala pentru a vedea daca pedeapsa a fost administrata in mod "nepotrivit".

The Guardian sustine ca nu se cunoaste motivul biciuirii femeii, insa unele comentarii pe bloguri au sugerat faptul ca ea a fost pedepsita pentru ca purta pantaloni. Potrivit Autoritatii juridice, femeia ar fi fost biciuita pentru incalcarea Articolelor 154 si 155 din Codul Penal sudanez. Acestea prevad 100 de lovituri de bici pentru adulter si detinerea unui bordel, pe langa o pedeapsa suplimentara cu inchisoarea.

Anul trecut, o angajata a ONU, Lubna Hussein, a fost arestata impreuna cu alte femei, fiind acuzate ca au purtat pantaloni la o petrecere desfasurata in Khartoum. Hussein a contestat pedeapsa cu 10 lovituri de bici, iar pana la urma a primit o amenda.

Atentie, imagini violente!