Fostul adjunct al fondatorului Wikileaks Julian Assange sustine ca va lansa in curand un site rival de dezvaluiri care, potrivit lui, va fi mult mai transparent decat cel original, transmite Reuters.

Numit "Openleaks" (www.openleaks.org) si condus de Daniel Domscheit-Berg, fostul numar doi in Wikileaks, dupa Assange, site-ul nu are deocamdata niciun continut, in afara de un logo si mesajul "Disponibil in curand".

Intr-un interviu pentru site-ul de tehnologie OWNI, Domscheit-Berg a refuzat sa ofere detalii cu privire la disputa sa cu Wikileaks, dar a sugerat faptul ca organizatia lui Assange s-a departat de misiunea sa initiala.

"In aceste ultime luni organizatia nu a mai fost deschisa, a pierdut din vedere promisiunea de a fi o sursa deschisa", a spus Domscheit-Berg.

El a precizat ca, spre deosebire de Wikileaks, site-ul Openleaks nu va publica documente clasificate direct pe internet, ci va oferi posibilitatea celor care detin informatii de a le incarca in siguranta in baza de date, care apoi va fi pusa la dispozitia publicatiilor partenere.

Potrivit lui Domscheit-Berg, care in trecut a fost implicat in grupul de hackeri germani "The Chaos Computer Club", Openleaks va incepe primele teste la inceputul anului viitor.

Noua organizatie are in prezent numai 10 membri, dar, spune Berg, deja sunt foarte multi aplicanti.

Autoritatile din SUA si din alte state au criticat dur organizatia Wikileaks si pe Julian Assange pentru dezvaluirea unui numar impresionant de documente confidentiale americane.

Assange, un australian in varsta de 39 de ani, cel care a fondat WikiLeaks in 2006, se afla in prezent in custodia politiei britanice, fiind arestat in baza unui mandat european emis de Suedia. Autoritatile suedeze au cerut ca acesta sa fie extradat, pentru a fi interogat in legatura cu acuzatiile de agresiune sexuala aduse de doua femei impotriva sa. Assange neaga toate acuzatiile.