Pentru a forta crearea unei aliante de centru-stanga, Serghei Nariskin, seful administratiei prezidentiale de la Moscova a venit cu un intreg pachet de oferte, scrie Jurnal de Chisinau, citand Ekonomiceskoie obozrenie (Economic Review).

Printre oferte se numara: reducerea pretului de import a gazului rusesc; unda verde vinurilor si productiei agricole moldovenesti pe piata ruseasca; deschiderea usilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan; anumite progrese in solutionarea problemei transnistrene, noteaza publicatia fara a cita vreo sursa.

De la 1 ianuarie 2011, potrivit contractului cu Gazprom, Republica Moldova va plati pentru gaze un pret mediu european. In consecinta pretul gazelor naturale urmeaza sa creasca cu circa 15% fata de tariful actual si va ajunge pana la 290-310 dolari pe mia de metri cubi.

Republica Moldova importa circa 99% din gazele naturale din Federatia Rusa.

Curtea Constitutionala din R. Moldova a admis vineri cererea comunistilor de renumarare a voturilor din 28 noiembrie.Dupa alegerile din 28 noiembrie, PCRM a depus o sesizare prin care indica multiple nereguli in intocmirea proceselor verbale de catre sectiile de vot.

Aceasta decizie a CC vine intr-un moment in care la Chisinau se duc intense negocieri intre partidele politice pentru constitutirea coalitiei de guvernare.

La alegeri, cele mai multe voturi le-a acumulat Partidul Comunistilor (PCRM) - 39,7%, care va detine 42 de mandate de deputat din totalul de 101. Partidul Liberal Democrat (PLDM) a fost votat de 29,7% din totalul alegatorilor care au participat la scrutin, ceea ce ii asigura 32 de mandate.

Partidul Democrat a obtinut 12,8%, respectiv 15 mandate de deputat. Partidul Liberal, cea de-a patra formatiune care a acces in parlament, a acumulat 10,1% si 12 mandate de deputat.