Parlamentul de la Dublin a adoptat, vineri, reducerea salariului minim si a remuneratiei membrilor Guvernului, masuri cuprinse in bugetul pe 2011 prezentat la inceputul acestei saptamani, cel mai auster din istoria tarii, anunta Agerpres, citand AFP.

Masurile de austeritate au trecut lejer de Dail, Camera inferioara a Parlamentului irlandez. Astfel, plata pe ora pentru in jur de 50.000 de persoane din Irlanda va fi astfel redusa cu un euro, la 7,65 de euro. Printre altele, legea reduce salariile primului ministru si ale celorlalti membri ai guvernului cu circa 6 la suta, la 214.000 si 181.000 de euro pe an respectiv.

Masurile de austeritate preced adoptarea bugetului pe 2011, cel mai auster din istoria tarii, care este asteptat sa fie aprobat de Parlament la inceputul anului viitor. Bugetul irlandez pentru 2011, ce a fost prezentat marti, reprezinta un efort de austeritate de 6 miliarde de euro si aduce majorari de taxe si reduceri masive de cheltuieli.

In paralel cu examinarea bugetului, Parlamentul irlandez se va pronunta miercurea viitoare asupra planului de ajutor international.

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au adoptat oficial, martea trecuta, pachetul de asistenta financiara in valoare de 85 miliarde de euro pentru Irlanda. Ministrii celor 27 de state ale UE "au adoptat decizia de furnizare a asistentei financiare pentru Irlanda si o recomandare care precizeaza conditiile" pe care autoritatile de la Dublin trebuie sa le indeplineasca in schimbul ajutorului financiar, se arata intr-un comunicat al UE.

Din sumele incluse in pachetul de asistenta financiara, zece miliarde de euro vor fi utilizate pentru recapitalizarea bancilor irlandeze, pastrandu-se o rezerva de 25 miliarde de euro, iar 50 miliarde de euro vor acoperi necesitatile de finantare ale Irlandei, mai arata reprezentantii UE.