"Politicienilor din Uniunea Europeana le place sa se considere atotputernici. Dar Statele Unite sunt de alta parere", comenteaza publicatia germana Der Spiegel. Autorul Gregor Peter Schmitz arata ca mesajele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks evidentiaza modul in care SUA "manipuleaza politicienii fara influenta" din Europa. Competitia dintre Merkel, Sarkozy si altii demonstreaza ca este usor pentru Washington sa-i "atate" pe liderii UE unul impotriva altuia.

In noiembrie 2007, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost invitata la ferma din Texas a fostului presedinte american George W. Bush: "Numai o categorie foarte selecta de lideri politici au parte de o asemenea onoare. Chiar si sotul Angelei Merkel, Joachim Sauer, imbracat lejer in jeans, a insotit-o in aceasta vizita, stiut fiind ca este o raritate ca el sa-si insoteasca sotia in deplasarile in strainatate. Merkel, sotul sau si familia Bush au zambit sub soarele Texas-ului", noteaza ironic autorul.

Vizita lui Sarkozy la Washington si discursul acestuia in Congresul SUA cu doar cateva zile inainte in mod sigur fusesera observate de cancelarul german, sublinia ambasada. Astfel ca o vizita la ferma lui Bush i-ar fi permis Angelei Merkel sa se prezinte drept cel mai important politician european.

Chiar daca UE este cel mai important aliat al SUA, pare sa nu fie tratata cu multa seriozitate de liderii americani. Liderii europeni sunt considerati "pitici ai politicii", inclusiv pentru faptul ca se lasa angrenati atat usor in dispute unul cu celalalt.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat marti in Marea Britanie in baza unui mandat emis de procurorii suedezi, la cateva zile dupa ce WikiLeaks a publicat prima transa din cele peste 250.000 de telegrame diplomatice confidentiale.

Publicarea acestor documente a starnit reactii si controverse. Mai multi lideri si diplomati au minimizat impactul acestora, dar au ridicat semne de intrebare asupra scopurilor acestei actiuni, considerand ca o serie de informatii ar putea pune in pericol viata mai multor surse.