In timp ce presedintele Dmitri Medvedev se afla la summitul UE de la Bruxelles, sotia lui, Svetlana, se plimba prin Bruges. La sfarsit, in presa belgiana - citata de NewsRu - au aparut articole ironice, al caror lait-motiv a devenit fraza: „Intr-o singura zi, Prima doamna a Rusiei a intors Bruges cu susul in jos si a creat cele mai mari neplaceri din ultimii ani”.

Pe langa faptul ca a intarziat la cele mai multe dintre actiunile organizate de gazde, Svetlana Medvedeva s-a dovedit un cumparator foarte pretentios si capricios. Magazinul de broderii Rococo functioneaza de peste 20 de ani la Bruges, dar este, poate, pentru prima data cand vanzatorii au trebuit atat de indelung sa convinga un client ca unul dintre exponatele din vitrina (un sal datand din secolul XVIII, unicat) nu este de vanzare.

Angajatii Muzeului ciocolatei au ramas neplacut impresionati de numarul mare de garzi de corp care au insotit-o pe sotia liderului de la Kremlin, precum si de comportamentul total deplasat al acestora. Iar la restaurantul ales in ultimul moment, personalul a fost nevoit sa pregateasca sase-sapte meniuri, pentru ca oaspetele schimba comenzile in plin proces de preparare a acestora, ba chiar in momentul in care erau servite.​