Confruntari violente au izbucnit, joi seara, intre politia londoneza si studenti, dupa ce parlamentarii britanici au aprobat triplarea taxelor de scolarizare pentru universitati. Mai multi politisti si protestari au fost raniti in urma incaierarilor din fata Palatului Westminster, relateaza AFP.

Foto:

Proiectul de majorare a taxelor universitare propus de coalitia de guvernamant a fost aprobat joi seara de Parlamentul britanic cu 323 de voturi pentru si 302 impotriva, in timp ce pe strazile din Londra aveau loc ample proteste studentesti impotriva deciziei.

Studentii au incercat in mai multe randuri sa sparga cordonul de securitate al politistilor, care au raspuns lovind mai multi manifestanti cu bastoanele. Unii dintre studenti au iesit din confruntare cu fetele insangerate.

Potrivit Telegraph, manifestantii au aruncat cu torte, bate si mingi de biliard in fortele de ordine, in timp ce incercau sa darame barierele metalice instalate in jurul Parlamentului. Cel putin sase politisti au fost raniti.

Un reprezentant al Politiei Metropolitane a precizat pentru AFP ca au fost efectuate sapte arestari. De asemenea, trei politisti, care au suferit rani serioase, au fost transportati la spital.

Mii de studentii nemultumiti au participat la aceasta manifestatie, a patra organizata la Londra in ultimele saptamani impotriva masurii de marire a taxelor universitare.

Propunerea coalitiei Tory (Partidul Conservator) - LibDem (Partidul Liberal-Democrat) va permita facultatilor sa mareasca taxele pentru studenti de pana la trei ori - adica de la 3.000 pana la 9.000 de lire pe an universitar - impunand in schimb conditia ca studentii care iau un imprumut pentru a-si putea plati cursul sa nu returneze banii pana in momentul in care nu castiga un salariu de 22.000 de lire sterline pe an. In Marea Britanie, angajatii cu studii superioare ajuns in citiva ani la acest salariu.

Tinerii se plang ca multi vor renunta la studiile superioare, descurajati de perspectiva de a-si incepe viata cu un credit la banca. Studentii acuza coalitia de la guvernare ca decizia de azi ar rezerva universitatile pentru cei bogati. Primul Ministru David Cameron (Tory) insista ca planul pentru costurile universitare este "sustenabil, competitiv si corect".

Votul de joi este considerat un test important al coalitiei Tory-LibDems. In prezent, 60% din venitul universitatilor este suportat de stat, iar actuala coalitie incearca sa-l reduca la 40%, ridicand, in acelasi timp, suma alocata pentru burse de la 7 miliarde de lire sterline in prezent la 12 miliarde in urmatorii patru ani.