Cateva mii de studenti sunt asteptati sa protesteze joi in centrul Londrei impotriva propunerii coalitiei de guvernare de a permite universitatilor sa tripleze taxa de scolarizare. Studentii au organizat actiuni de protest de la anuntarea intentiei, iar membrii Parlamentului trebuie sa ia decizia.

Coalitia Tory (Partidul Conservator) – LibDem (Partidul Liberal-Democrat) intentioneaza sa permita facultatilor sa mareasca taxele pentru studenti de pana la trei ori – adica de la 3.000 pana la 9.000 de lire pe an universitar – impunand in schimb conditia ca studentii care iau un imprumut pentru a-si putea plati cursul sa nu returneze banii pana in momentul in care nu castiga un salariu de 22.000 de lire sterline pe an. In Marea Britanie, angajatii cu studii superioare ajuns in citiva ani la acest salariu.

In campania electorala, liberal-democratii au promis mentinerea actualelor taxe academice. Acum, partidul lui Nick Clegg este sub o intensa presiune mediatica, liderul Lib-Dem fiind acuzat ca si-a mintit electoratul.

Tinerii se plang ca multi vor renunta la studiile superioare, descurajati de perspectiva de a-si incepe viata cu un credit la banca. Studentii acuza coalitia de la guvernare ca decizia de azi ar rezerva universitatile pentru cei bogati. Primul Ministru David Cameron (Tory) insista ca planul pentru costurile universitare este "sustenabil, competitiv si corect". Campania Nationala Impotriva Taxelor si Reducerilor (National Campaign Against Fees and Cuts) sustine ca "este inacceptabil ca, intr-o natiune democratica precum a noastra, politicienii alesi sa-si intoarca spatele promisiunilor pe care le-au facut".

Votul de joi este considerat un test important al coalitiei Tory-LibDems. In prezent, 60% din venitul universitatilor este suportat de stat, iar actuala coalitie incearca sa-l reduca la 40%, ridicand, in acelasi timp, suma alocata pentru burse de la sapte miliarde de lire sterline in prezent la 12 miliarde in urmatorii patru ani. Studentii sunt pregatiti sa protesteze daca decizia din Parlament nu le va fi favorabila.