Site-ul MasterCard (www.mastercard.com) a fost atacat marti de o grupare de hackeri aflati in aparenta legatura cu gruparea Wikileaks, transmite Reuters. Site-ul companiei este nefunctional la aceasta ora, atacul fiind revendicat pe Twitter de userul @Anon_Operation. Acesta sustine ca atacul reprezinta razbunarea pentru decizia MasterCard de a inceta sa opereze platile in contul Wikileaks. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, compania a afirmat: "capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă nu e afectata".

MastercardFoto: Reuters

Gruparea isi atribuie si atacul asupra site-ului bancii elvetiene PostFinance, care i-a taiat accesul la propriul cont lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

The Guardian - unul dintre ziarele care au primit de la Wikileaks toate telegramele diplomatiei americane - anunta ca grupul de hackeri Anonymous are ca tinta platforma de plati online Paypal si retailer-ul online Amazon, ambele incetind sa presteze serviciipentru Wikileaks dupa izbucnirea scandalului Cablegate.

UPDATE 2: O telegrama secreta publicata de The Guardian arata ca diplomatii americani au facut lobby in Rusia pentru ca Visa si Mastercard sa nu fie afectate de noua legislatie in domeniul serviciilor de plati.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, MasterCard a remis HotNews.ro urmatorul comunicat:

"MasterCard se confruntă cu un trafic intens pe site-ul companiei, MasterCard.com, dar acesta poate fi accesat în continuare. În prezent, facem eforturi pentru a normaliza viteza de accesare.

Acest lucru nu afectează in nici un fel capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă".

Alte atacuri ale grupului Anonymous

Grupul de activisti Anonymous este autorul protestului cibernetic desfasurat in septembrie 2010 impotriva Recording Industry Association of America (RIAA) si Motion Picture Association of America (MPAA), ca raspuns la actiunile acestor institutii de a proteja drepturile de distributie si proprietate intelectuala, actiuni desfasurate impotriva retelelor de partajare fisiere. La acel moment, aceste institutii au contractat o companie indiana de software pentru a lansa atacuri impotriva retelei «Pirate Bay», fortand-o sa isi reduca activitatea.

Protestul a constat in lansarea de apeluri catre comunitatea acelei retele de a trimite atacuri DoS (Denial of Service) catre MPAA. Momentul a marcat primul protest de masa din istoria internetului, dand nastere unei noi amenintari informatice, greu de oprit, dificil de localizat si cu raspandire de proportii.

Atacurile au cauzat dificultati in functionarea site-ului RIAA si au tintit in egala masura si compania indiana producatoare de software.

In octombrie, grupul Anonymous a purtat atacuri DDoS impotriva SGAE (societatea spaniola de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala), Asociatia Producatorilor de Muzica din Spania si Ministerului Culturii din Spania, provocand 119 intreruperi ale functionarii acestora si peste 68 de ore de nefunctionare ale celor 3 site-uri web.

Aceste atacuri de mai sus au facut parte din operatiunea « Payback » (« Revansa »), derulata de grup timp de 20 de zile in perioada septembrie-octombrie, operatiune soldata cu 742 de intreruperi de functionare a 11 site-uri importante, totalizand peste 550 de ore de indisponibilitate a serviciilor.

Autoproclamatul grup de « anarhisti », activisti pentru apararea partajarii libere de fisiere si impotriva companiilor de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala, a precizat ca nu se considera criminali informatici si pretind ca nu sunt condusi de motivatii financiare. (Sursa informatiilor: Panda Security)