Seful de cabinet al ministrului german de externe, Helmut Metzner, a fost demis dupa ce a recunoscut ca a furnizat informatii Ambasadei americane despe negocierile confidentiale de formare a noului Cabinet Angela Merkel, relateaza The Guardian, care noteaza ca aceasta este prima victima in scandalul telegramelor diplomatice publicate de WikiLeaks.

Pe fondul furiei tot mai mari manifestata de clasa politica din Germania in fata observatiilor defaimatoare ale oficialilor americani, un parlamentar liberal a cerut vineri retragerea ambasadorului SUA din Berlin, Philip Murphy.

Guido Westerwelle, ministrul liberal de externe, este descris in telegrame drept lipsit de experienta, "exuberant" si "salbatic".

Telegramele relateaza ca o sursa participanta la discutii - "o musca pe perete" care "a luat notite in timpul discutiilor maraton" - a furnizat documente si i-a informat pe diplomatii americani despre formarea noului guvern, in octombrie 2009.

Luni, Westerwelle a negat informatiile si a sustinut ca nu a existat nicio cartita. Ulterior insa Helmut Metzner, seful sau de Cabinet, a fost demis dupa ce a recunoscut ca a fost sursa informatiilor confidentiale.