Armata americana a dotat soldatii din Afganistan cu primele arme de tip XM25, un aruncator de grenade inteligent care poate gasi si ucide inamicii ascunsi in spatele unor ziduri, in transee sau in cladiri, scrie Daily Telegraph, numind-o "cel mai mare cosmar al talibanilor".

XM25, care are dimensiunile unei pusti obisnuite, este prima arma care poate fi programata, pentru ca munitia sa fie detonata in fata sau in spatele tintei, si poate trage la o distanta de circa 700 de metri, potrivit FoxNews.

Arma detecteaza pozitia exacta a inamicului, ceea ce permite soldatilor sa neutralizeze insurgentii care se afla in spatele unor ziduri sau in transee, folosind cartuse de 25 mm cu microcipuri.

"Este pentru prima data cand punem tehnologia de varf in mainile soldatului", a declarat Locotent-Colonelul Chris Lehner, managerul programului de dezvoltare a XM25, pentru AFP.

"Te duci in spatele unui adapost cand cineva trage inspre tine, iar acest lucru a protejat oamenii de mii de ani. Noi ii luam asta inamicului pentru totdeauna", a spus el.

Tehnologia se bazeaza pe senzori si lasere care "citesc" distanta la care se afla tinta, evalueaza elemente precum presiune, temperatura, unghi sau traiectorie si apoi trimit datele microcipului aflat in grenada, inainte ca aceasta sa fie lansata.

Odata ce s-a tras, obiectivul va fi lovit "intr-o secunda sau in 2", ceea ce inseamna ca intreg procesul dureaza mai putin de 10 secunde, comparativ cu 10 minute cat este necesar focului traditional, a explicat Lehner.

O astfel de arma cantareste 6 kilograme si costa 35.000 de dolari. Studiile arata ca este cu 300% mai eficienta decat alte arme.