​CIA a cerut diplomatilor americani sa adune informatii despre Secretarul-General al ONU, Ban Ki-Moon, precum si despre alti oficiali ONU, potrivit unor informatii Wikileaks publicate de cotidianul The Guardian, citat de AFP.

Potrivit The Guardian, agentia a realizat o lista de informatii si a dat-o mai departe Departamentului de Stat american, care a distribuit sarcini diplomatilor din intreaga lume.

Documentele din 31 iulie 2009 arata ca diplomatilor li s-a cerut sa afle care este pozitia liderului ONU in problema Iranului si a Orientului Mijlociu si "stilul sau de administrare si luare a deciziilor".

Lista este intocmita anual de managerul Humanint (informatii despre persoane), un post infiintat in 2005 de administratia George W. Bush pentru a sprijini procesul de coordonare a datelor.

Administratia americana a cerut de asemenea numere pentru carti de credit, adrese de e-mail, numere de fax, telefon si pager sau carduri de fidelitate pentru zboruri detinute de lideri ONU, potrivit memorandumului.

Un oficial CIA a justificat insa operatiunea.

"Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca oficialii americani de la ONU cauta informatii legate de modul in care alte natiuni privesc teme de interes comun. Nimeni nu ar trebui sa considere diplomatii niste spioni", a spus el.

Afirmatiile au fost in aceeasi nota ca cele ale purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, care a declarat joi ca "sunt diplomati, nu bunuri pentru colectare de informatii. Aduna informatiile care ne ajuta in politicile si actiunile noastre, Secretarul de Stat nu le spune sa fie spioni."