O organizatie ateista a provocat controverse in Statele Unite dupa ce a amplasat un panou in New Jersey in care sustine ca sarbatoarea Craciunului este "un mit", informeaza CNN. Liga Catolica a reactionat imediat, ridicand propriul sau panou, cu un mesaj pro-Craciun.

Mesaj ateistFoto: Captura Youtube.com

Mesajul ateist a fost plasat la intrarea din New Jersey a tunelului Lincoln, care face legatura intre NJ si New York.

"Stii ca este un mit. In acest sezon, sarbatoreste ratiunea", se scrie in mesaj. David Silverman, presedintele organizatiei American Atheists, a afirmat ca panoul se adreseaza celor "50 de milioane de ateisti din natiunea americana".

El a spus ca panoul a fost plasat intr-o zona cu trafic intens intr-un efort de a-i face pe soferi sa se gandeasca daca cred sau nu in ceea ce "in realitate, este un om magic invizibil aflat in cer".

Potrivit lui Silverman, panoul a costat 20.000 de dolari. Presedintele American Atheists a spus ca nu stie daca panoul publicitar va ramane acolo pana de Craciun sau va fi dat jos pe 21 decembrie.

Panoul a provocat reactia imediata a grupurilor crestine. Liga Catolica, care are sediul principal in New York, a amplasat propriul sau panou, cu mesajul: "Stii ca e adevarat. Sarbatoreste-l pe Iisus".

Panoul catolicilor a costat 18.500 de dolari.

Liderul Ligii Catolice, Bill Donohue, a afirmat ca "nu sunt hindus, budist, evreu dar nu incep sa denigrez religiile altor oameni. Silverman trebuie sa ne respecte religia. Nu trebuie sa ni se alature".

In ultimii ani, in SUA si Marea Britanie s-au desfasurat mai multe campanii ateiste. Cea mai mare a avut loc in Marea Britanie in 2009, unde organizatorii au pus pe 800 de autobuze urmatorul mesaj: "Probabil ca nu exista Dumnezeu. Nu-ti mai fa griji si bucura-te de viata".

In SUA, Coalition of Reason a postat mai multe afise publicitare cu mesajul "Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singurul" in zona Dallas-Fort Worth si in Morgantown (West Virginia). De asemenea, Indiana Atheist Bus a desfasurat o campanie cu mesajul "Poti sa fii bun si fara Dumnezeu".

In noiembrie 2009, o coalitie formata din mai multe organizatii ateiste din New York a realizat o campanie publicitara in statiile de metrou din metropola, avand in centru mesajul: "Un milion de newyorkezi sunt buni si fara Dumnezeu. Tu esti?".