Ziarul rus Kommersant scrie marti ca noul parlament al Moldovei se va dovedi incapabil sa aleaga un presedinte. Pentru ca, explica publicatia, indiferent de aliantele care vor fi create (cu exceptia celor imposibile, de genul unei coalitii formata din comunisti si liberal-democrati), nu se vor obtine 61 de voturi necesare pentru desemnarea unui sef al tarii. In acest context, principala problema postelectorala vizeaza configuratia viitoarei coalitii. ​

Analistii se intreaba daca va fi realizata o alianta intre democratii condusi de Marian Lupu si comunistii lui Vladimir Voronin. O varianta care este intens dezbatuta de majoritatea politologilor, pornind de la programele electorale ale celor doua formatiuni. "Formarea unei aliante intre comunisti si democrati nu este chiar atat de evidenta pe cat se apreciaza. In ce ma priveste, nu m-as grabi sa trag o astfel de concluzie, pentru ca nu exclud o posibila presiune exercitata de Occident asupra lui Marian Lupu", a comentat pentru Kommersant liderul Partidului Crestin-Democrat, Iurie Rosca. Printre altele, in 2005, Rosca a acceptat o alianta tactica cu Partidul comunistilor si, datorita in mare parte acestei actiuni, a pierdut marea majoritate a alegatorilor sai. De atunci, partidul sau nu a mai reusit niciodata sa depaseasca pragul electoral pentru a intra in Parlament.

Nezavisimaia gazeta: Mizele Bucurestiului la Chisinau se reduc

Rezultatele alegerilor de duminica au aratat ca, incepand din 1995, cand pe scena politica a Republicii Moldova au intrat comunistii, prea putine lucruri s-au schimbat in aceasta tara, scrie Nezavisimaia gazeta. Partidul Comunist continua sa afiseze cele mai ridicate ratinguri, el fiind votat de numerosi moldoveni, insa nu de toti. Stabil se mentine si electoratul de dreapta, reprezentat de Partidul Liberal si Liberal-Democrat, cunoscute pentru orintarea lor pro-romaneasca.

Intr-o declaratie pentru NG, seful Comisiei electorale centrale a Moldovei, Eugen Stirbu, a estimat ca exista toate premisele pentru a afirma ca raportul de forte din noul parlament va ramane aproximativ acelasi ca la alegerile anterioare. Atunci, comunistilor le-a lipsit un vot pentru a-si impune presedintele. Acum, lucrurile ar putea evolua exact pe dos: de un vot ar putea duce lipsa celelalte trei partide parlamentare. Daca aceasta speculatie se dovedeste corecta, vor fi jucate alte scenarii pentru crearea unei aliante de guvernamant. Iar aliati ar putea ajunge fostii adversari politici.

Liderul de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca negocierile intre formatiunile politice vor demara dupa ce liberal-democratii si comunistii isi vor expune pozitiile. "Asteptam sa vedem ce au ei de spus, dupa care vom incepe discutiile. Nu exista variante de succes, pentru ca trebuie sa alegem raul cel mai mic", a spus politicianul moldovean. In opinia lui, "vechea alianta de guvernamant nu s-a pastrat, iar noua alianta va fi formata de la zero. Nu exista obligatiuni unii fata de ceilalti si, prin urmare, fiecare se va intelege pentru sine. 28 decembrie este ultimul termen pana la care noua alianta trebuie formata. Daca pana atunci nu se va ajunge la o solutie, parlamentul se va reuni in sedinta", a precizat Diacov.