Un veteran al Mossadului a fost desemnat luni succesorul lui Meir Dagan in fruntea serviciului de informatii externe al Israelului, relateaza Reuters, care noteaza ca aceasta alegere semnifica increderea guvernului in functionarea serviciului secret, in ciuda scandalului generat de asasinarea unui lider Hamas in Dubai.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a precizat ca Tamir Pardo este "omul potrivit pentru a ghida organizatia in anii urmatori, in perspectiva unor provocari complicate". Pardo il va inlocui pe Dagan, care a preluat conducerea Mossadului in 2002, in cadrul eforturilor fostului premier Ariel Sharon de a construi un serviciu secret mai agresiv.

Dagan este considerat de majoritatea analistilor responsabil pentru o gama larga de operatiuni sub acoperire, inclusiv sabotarea proiectelor nucleare ale Iranului si asasinarea membrilor gherilelor libaneze si palestiniene.

Criticile la adresa sa au atins varful in momentul in care Dubaiul a acuzat Mossadul de uciderea comandantului Hamas Mahmoud al-Mabhouh, intr-un hotel din emirate, la sfarsitul lunii ianuarie.

Israelul nu a comentat aceste acuzatii, dar presa internationala a publicat fotografii ale presupusei echipe de asasini israelieni, care utilizau pasapoarte europene si australiene, intr-un moment delicat al negocierilor de pace cu palestinienii.

Potrivit unui fost coleg, Pardo a participat alaturi de Yonatan, fratele lui Netanyahu, intr-o misiune de comando pe aeroportul ugandez Entebbe, in 1976. Yonatan Netanyahu a murit in misiunea de eliberare a pasagerilor care calatoreau cu o cursa deturnata Air France. Pardo a ocupat pentru scurt timp postul de adjunct al lui Dagan, dar a parasit serviciul anul trecut. O sursa familiara cu subiectul a precizat ca Pardo, la fel ca si alti ofiteri din aceeasi generatie, era nemultumit de faptul ca Dagan ar fi refuzat, aparent, sa-si formeze un succesor.

"Alegerea lui Pardo semnifica faptul ca guvernul doreste sa mentina lucrurile 'in familie' in ceea ce priveste Mossadul si anunta ca lucrurile vor decurge la fel ca inainte", a precizat sursa citata, un fost spion.

"Cand un serviciu secret incurca lucrurile, tendinta este de a aduce la conducere un om din afara, pentru a reforma sistemul. Asa a venit Dagan la conducere", a precizat sursa citata.

Rivalul cu cele mai mari sanse pentru acest post era considerat Yuval Diskin, seful serviciilor interne Shin Bet, folosit in unele situatii de Dagan pe post de consultant extern.