Peste 9.000 de cetateni moldoveni au votat in Romania, o prezenta record, dublu fata de cea mai mare participare anterioara, a declarat ambasadorul Iurie Renita pentru HotNews.ro. Dintre cei 9724 de votanti, cei mai multi au votat in Bucuresti (4262), urmat de Iasi si Cluj.

Iurie Renita a votat la Bucuresti (2010)Foto: Agerpres

Diplomatul s-a declarqat multumit de numarul de participanti si a vrut sa isi exprime recunostinta pentru faptul ca moldovenii au mers la vot intr-un numar atat de mare.

"Cifra este una impresionanta, comparata cu participarile anterioare. E aproape dublu fata de cea mai numeroasa participare la vot in Romania", a spus ambasadorul.

El a remarcat efortul dublu al moldovenilor rezidenti in Romania, dar si al Ambasadei, de a organiza sectii de vot si de a oferi informatiile necesare votarii. Iurie renita a vrut sa multumeasca presei romane care a ajutat la transmiterea mesajului privind votarea.

In Romania au fost organizate 8 sectii de vot, iar voturile exprimate la fiecare dintre ele au fost urmatoarele:

Bucuresti - consulat: 2390, ambasada: 1872

Iasi: 2036

Cluj: 1345

Timisoara: 589

Brasov: 559

Galati: 517,

Constanta: 416

"Ne dorim ca buletinele sa fie cat mai multe valabile, iar numarul celor nule cat mai redus", a spus ambasadorul Iurie Renita.

Inca de la ora 17.00 in romania se inregistrase un vot record, prin exprimarea in fata urnelor a aproape 7.000 de cetateni moldoveni, asa cum declarase pentru HotNews.ro ambasadorul Iurie Renita.​ Potrivit acestuia, cea mai numeroasa prezenta la vot a moldovenilor in Romania a fost de 5.000 in total.

Ambasadorul Republicii Moldova a spus ca la cele doua sectii de vot din Bucuresti -de la Ambasada si de la Consulat - sunt cozi si in acest moment, in ciuda vremii mai putin prietenoase, iar acelasi lucru se intampla si la Consulatul din Iasi.

Iurie Renita a remarcat prezenta record la votul in sectiile deschise in Romania si a spus ca asteapta in continuare cetatenii moldoveni la vot. In cazul in care cozile vor exista si la ora 21.00, ora inchiderii urnelor, exista posibilitatea prelungirii cu doua ore a programului de votare, ceea ce ar si urma sa faca. Prin urmare, mai sunt cel putin trei ore si jumatate ore in care cetatenii moldoveni se mai pot prezenta la urme.

Ambasadorul a remarcat o prezenta foarte numeroasa a studentilor moldoveni la vot, aratand ca in Bucuresti, cel putin la Ambasada, s-au prezentat nu numai studenti din capitala, ci si din Targoviste, Craiova sau Bacau.

Diplomatul moldovean a precizat ca nu au existat nereguli in procesul de votare de pana acum, singurul aspect negativ fiind ploaia diin Bucuresti, care insa nu i-a descurajat pe moldoveni sa astepte pentru a-si exprima optiunea electorala la urne.

UPDATE: La Bucuresti, votarea nu va fi prelungita dupa ora 21.00, a spus Ambasadorul renita pentru HotNews.ro, intrucat coada s-a subtiat considerabil si nu se intrunesc conditiile necesare acestei masuri.