Cateva mii de studenti au demonstrat miercuri in centrul Londrei si in alte cateva orase din Marea Britanie impotriva cresterii taxelor de studiu, protestele culminand cu acte de vandalism soldate cu arestarea a 17 persoane in capitala, relateaza Reuters.

Proteste in Londra impotriva cresterii taxelor de studiuFoto: Reuters

Imaginile suprinse de televiziuni arata mai multe persoane, in mare parte fete, lovind o masina a politiei, si o studenta incercand sa ii opreasca. Alti protestatari au facut focuri si au vandalizat ziduri si cabine telefonice, iar un geam al cladirii Trezoreriei a fost spart.

Potrivit presedintelui uniunii studentesti din Londra, au fost prezenti la protest intre 20.000 si 25.000 de oameni.

Demonstratii au avut loc si in alte orase, cum ar fi Leeds, Cambridge, Birmingham, Oxford sau Glasgow.

Studenti, elevi si profesori au parasit cursurile miercuri si au iesit in strada pentru a protesta impotriva masurilor de reducere a fondurilor pentru universitati cu 40% si propunerii guvernului ca banii necesari sa provina din taxe. Acestea ar urma astfel sa creasca, incepand din 2012, pana la de trei ori mai mult, adica aproximativ 9.000 de lire sterline pe an fata de circa 3.000 de lire cat este in prezent.

Protestele nu au avut aceeasi amploare ca cele de acum 2 saptamani, care au dus la 70 de arestari si au provocat ranirea a 11 participanti si doi politisti.