O carte publicata in Polonia sustine ca Wladyslaw Szpilman, muzicianul a carui viata a fost prezentata in filmul de Oscar "Pianistul", a colaborat cu Gestapoul nazist, transmite NPR. Familia artistului a afirmat ca acuzatiile sunt "scandaloase", iar fiul pianistului a declansat o actiune in justitie pentru a opri aparitia volumului.

Wladyslaw SzpilmanFoto: Captura Youtube.com

Cartea "Acuzata: Wiera Gran", scrisa de ziarista Agata Tuszynska, descrie istoria unei cantarete de cabart, care a lucrat cu Szpilman intr-o cafenea din ghetoul din Varsovia, in timpul ocupatiei naziste. Potrivit informatiilor, localul era un loc important de intalnire, "o oaza de eleganta in vremuri brutale".

Wiera Gran si Wladyslaw Szpilman au cantat impreuna pana in momentul in care cafeneaua a fost inchisa de nazisti, dupa prima revolta a evreilor din Varsovia, in 1942. Dupa razboi, Szpilman a acuzat-o pe Gran ca a colaborat cu nazistii, insa fara sa existe dovezi concrete ale acestor legaturi. De-a lungul intregii sale vieti, Gran a incercat din rasputeri sa-si curete imaginea patata.

In volumul recent aparut, ziarista Agata Tuszynska scrie ca Wiera Gran a fost convinsa mult timp ca Szpilman a fost de fapt cel care a colaborat cu nazistii. Artista l-a numit "omul Gestapoului" pe Szpilman, acuzandu-l ca a lucrat cu politia evreiasca, controlata de nazisti, care ii aresta pe evreii din Varsovia.

Gran a descris o scena, petrecuta in iulie sau auguist 1942, in care l-a vazut pe Wladyslaw Szpilman purtand o cascheta de politist colaborator evreu. El ajuta la incarcarea unor copii si femei evrei intr-o masina.

NPR precizeaza ca Tuszynska prezinta toate aceste lucruri "ca o acuzatie, nu ca fapte reale". Autoarea afirma ca existau motive diferite pentru care evreii din ghetoul polonez puteau sa poarte sapca de politist colaborator: pentru a obtine mancare pentru familie, pentru a salva vieti sau pentru a supravietui.

Familia pianistului s-a declarat insa "scandalizata" de afirmatii, iar fiul sau a declansat o actiune in justitie pentru a opri publicarea cartii, afirmand ca volumul "incearca sa defaimeze un om ce a devenit un simbol al supravietuirii evreilor". Andrzej Szpilman a acuzat-o pe Tuszynska ca, prin acuzatiile sale, incearca doar sa-si promoveze lucrarea. El a spus ca ii va da in judecata pe autoarea cartii si pe editorii volumului din Polonia si Franta, dar si din orice loc de pe glob unde va aparea volumul.

"Nu exista dovezi, iar tatal meu este linsat", a spus Andrzej Szpilman.

NPR scrie insa ca actiunea in justitie initiata de Szpilman va fi dificil de castigat, mai ales ca atat Gran, cat si Szpilman sunt morti si nu-si pot proba afirmatiile.

Povestea supravietuirii muzicianului si compozitorului Wladyslaw Szpilman a fost prezentata in filmul "Pianistul", recompensat cu Premiul Oscar in 2002.