Un membru al Academiei nationale a stiintelor din Belarus, specializat in consecintele catastrofei de la Cernobil, a decedat in circumstante suspecte, a afirmat duminica unul dintre liderii opozitiei belaruse, care a precizat ca nu exclude o crima, relateaza AFP.

Profesorul Ivan Nikicenko, in varsta de 71 de ani, "a murit sambata la spital, unde fusese adus in urma coliziunii masinii pe care o conducea cu un camion", a afirmat Vitali Rimasevski, un candidat al opozitiei la prezidentialele din 19 decembrie si care era sustinut de Nikicenko.

"Nu excludem posibilitatea unei crime, in conditiile in care munca si pozitiile adoptate de profesorul Nikicenko deranjau puterea", a adaugat el.

In ultimii ani, academicianul "declara fara incetare ca populatia consuma produse contaminate, cultivate in zone contaminate si ca banii alocati pentru a inlatura consecintele catastrofei de la Cernobil au fost deturnati", a mai spus reprezentantul opozitiei.

Profesorul i-a adresat o scrisoare autoritarului presedinte Alexandr Lukasenko pentru a-i semnala ca subestimarea consecintelor accidentului de la Cernobil are drept rezultat o contaminare importanta a cvasi-totalitaii solului Belarusiei.

In 26 aprilie 1986, la ora 1.23, reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil, situata in nordul Ucrainei, in apropierea frontierei cu Belarusia, a explodat, contaminand o buna partea a Europei.