Liderul al-Qaeda Maghrebului Islamic (AQMI) a avertizat Franta ca va trebui sa negocieze cu Osama bin Laden pentru a obtine eliberarea celor cinci ostatici detinuti in Mali, relateaza AFP. Pentru eliberarea acestora, AQMI cere, printre altele, retragerea trupelor franceze din Afghanistan, a precizat alegerianul Abdelmalek Droukdel.

Liderul AQMI a transmis acest mesaj intr-o inregistrare audio difuzata joi seara de canalul de televiziune qatarez Al-Jazeera, potrivit centrului american de supraveghere al site-urilor islamiste SITE.

"Orice forma de negociere asupra acestui subiect pe viitor va fi condusa cu nimeni altul decat seicul nostru Osama bin Laden (...) si potrivit conditiilor sale", a declarat liderul AQMI.

Daca doriti "ca cetatenii vostri care sunt prizonieri sa fie sanatosi si in siguranta, atunci trebuie sa va grabiti si sa va retrageti soldatii din Afghanistan dupa un calendar clar, pe care sa-l faceti public", a adaugat Abdelmalek Droukdel, potrivit transcrierii SITE.

Osama bin Laden avertizase la sfarsitul lui octombrie ca Franta nu va fi in siguranta atat timp cat nu-si retrage trupele din Afghanistan si nu pune capat "nedreptatilor" la adresa musulmanilor.

Mesajul audio difuzat tot de Al-Jazeera a fost interpretat atunci drept un cec in alb acordat AQMI.

Cei cinci francezi au fost rapiti, alaturi de un malgas si un togolez, in noaptea de 15 spre 16 septembrie de la o mina de uraniu exploatata de grupul francez Areva la Arlit (nordul Nigerului).

Potrivit unor surse militare, ostaticii sunt tinuti prizonieri in zona colinelor desertice din Timetrine, in nord-estul Mali, la aproximativ o suta de kilometri de Algeria.

Miercuri, Daniel Benjamin, coordonatorul pentru anti-terorism al Departamentului american de Stat, a reamintit opozitia SUA fata de plata de despagubiri pentru eliberarea ostaticilor rapiti de AQMI.

Vorbind despre activitatile AQMI in Sahel, diplomatul a vorbit despre "informatii privind plata a mai multor milioane de dolari", apreciind aceste practici drept "foarte ingrijoratoare".

"Nu dorim sa hranim aceste animale salbatice pentru ca vor reveni pentru a cere mai mult", a explicat el.