Victoria partidului de guvernamant din Grecia in alegerile locale arata ca programul pus in practica de executiv cu sprijinul Fondului Monetar International a fost inteles de populatie, a declarat luni directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.

"Noile programe ale FMI, si ma gandesc la Grecia in particular, sunt concepute de asemenea maniera incat sa se revina la echilibru, dar prin protejarea celor mai vulnerabili", a sustinut Strauss-Kahn. "Cand spuneam asta mi se raspundea 'da, sigur, dar FMI e liberal'. Realitatea este ca tocmai au fost alegeri in Grecia si ca stanga aflata la putere a castigat", a adaugat el.

"Ceea ce ma intereseaza nu este ca stanga a castigat, ci ca guvernarea in functiune, cu programul FMI, a fost inteleasa de opinia publica si ca opinia publica sustine guvernul", a precizat seful FMI.

Dominique Strauss-Kahn este cotat ca unul dintre posibilii candidati de stanga impotriva actualului sef de stat al Frantei, Nicolas Sarkozy (UMP, centru-dreapta) la urmatoarele alegeri prezidentiale din Hexagon.

"Acest lucru nu s-a mai intamplat pana acum. Nu s-a mai intamplat niciodata ca, in ciuda unui program atat de dur pe care grecii il suporta, sa facem populatia sa inteleaga ca acest lucru era necesar si, in final, in majoritate, ea a sustinut guvernarea", a adaugat el.

Partidul socialist condus de premierul Georges Papandréou a castigat la mustata, duminica, cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, marcat de un absenteism record de peste 50% si considerat aproape un referendum asupra politicii de austeritate a guvernului.

Candidatii sustinuti de Pasok au castigat in opt din cele 13 regiuni ale tarii dar, pentru prima oara in 24 de ani, capitala Atena nu a mai votat cu stanga.