Astronomii au descoperit cea mai tanara gaura neagra care exista in vecinatatea noastra. Gaura neagra, cu o varsta de 30 de ani, ofera o oportunitate unica pentru a observa acest tip de corp ceresc si dezvoltarea sa de la varste fragede. Potrivit comunicatului postat pe site-ul NASA, descoperirea a fost facuta de Observatorul Chandra.

Gaura neagra se afla la 50 mil. ani luminaFoto: nasa.gov

Urmariti LIVE conferinta de presa aici, selectand Media Channel.

Varsta tanara de circa 30 de ani pentru aceasta gaura neagra reprezinta durata de observatie a acesteia, respectiv varsta ramasitelor supernovei captate in imagini. Astronomii noteaza astfel varsta obiectelor cosmice, datorita naturii observationale a domeniului lor, in care cunostintele despre Univers se bazeaza aproape in totalitate pe radiatiile electromagnetice detectate cu ajutorul telescoapelor.

Aceasta gaura neagra ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum explodeaza stelele masive, care dintre ele creeaza gauri negre sau stele neutronice sau cate astfel de corpuri exista in galaxia noastra.

Gaura neagra este o ramasita a supernovei SN 1979C si este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de pamant.

Datele culese observatorul Chandra, European Space Agency's XMM-Newton si observatorul ROSAT au relevat o sursa de raze X stabila in perioada 1995 - 2007. Acest lucru sugereaza existenta unei gauri negre care este alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova sau un sistem binar.

"Daca interpretarea noastra este corecta, este cel mai apropiat exemplu unde este observata nasterea unei gauri negre", a afirmat Daniel Patnaude, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, care a condus studiul.

Calin Alexa, de la Facultatatea de Fizica din Bucuresti, unul dintre cercetatorii care lucreaza la experimentul ATLAS situat in Large Hadron Collider, a declarat luni, pentru HotNews.ro, ca aceasta descoperire este extrem de importanta:

"Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru ca da prilejul comunitatii stiintifice sa adune informatii care pot valida sau, dimpotriva, invalida modelele teoretice existente in acest moment".

Oamenii de stiinta cred ca SN 1979C, desoperita pentru prima oara de un astronom amator in 1979, s-a format in momentul in care o stea cu o masa de 20 de ori mai mare decat Soarele a colapsat. Numeroase gauri negre din universul indepartat au fost detectate in urma eruptiilor de raze gama cosmice (GRB). Totusi, SN 1979C este diferita deoarece este mult mai aproape si apartine unei clase de supernove care nu era asociata in mod normal cu GRB.

Potrivit teoriilor, majoritatea gaurilor negre din Univers se formeaza cand nucleul soarelui colapseaza si nu produc GRB.

Vezi aici o simulare a nasterii unei gauri negre

Gauri negre si tensiunea superficiala

Una dintre teoriile curente descrie orizontul gaurilor negre ca pe o membrana intinsa, cu o anumita tensiune superficiala. Un articol publicat tot anul acesta, in primavara, sugera folosirea unor mici picaturi de lichid ca model pentru a intelege cum se comporta o gaura neagra.

Calin Alexa, de la Institutul de Fizica, Bucuresti, explica, in urma cu doi ani, pentru HotNews.ro, ce sunt gaurile negre:

"Gaurile negre sunt unele dintre cele mai interesante "obiecte" ale universului nostru. In principiu, stim despre ele ca sunt la origine niste cadavre stelare: anumite stele isi incheie activitatea printr-o explozie atat de puternica incat ceea ce ramane in urma este un obiect mult mai dens si mult mai greu decat tot ceea ce este cunoscut.

Atat de dens si de greu incat "prinde" totul in campul sau gravitational, inclusiv lumina. In plus, un camp gravitational atat de puternic deformeaza spatiul si timpul in moduri stranii, care-i fascineaza pe astrofizicieni, matematicieni sau specialisti in cosmologie. In interiorul gaurii negre exista asa numitele "singularitati": regiuni in care ecuatiile fizicii noastre inceteaza sa functioneze.

Stirea se actualizeaza