Un istoric si ziarist rus, autor al unei carti in care apara deportarea cecenilor de catre Stalin, in 1944, a fost atacat de catre doua persoane, a anuntat politia din St. Petersburg, citata de AFP. Potrivit informatiilor, Igor Pykalov ar fi fost agresat de doi tineri din regiunea Caucazului de Nord.

"Igog Pykalov a fost batut joi noaptea, in apropiere de casa sa, de catre doua persoane cu varsta de aproximativ 30 de ani si care aveau infatisare de nord-caucazieni", a afirmat un oficial al politiei din districtul Nevsky, din St. Petersburg.

Pykalov, care s-a ales cu nasul rupt, a declarat ca atacatorii n-au incercat sa-l jefuiasca si ca au fugit in momentul in care au vazut un trecator apropiindu-se.

"Sunt convins ca incidentul are de-a face cu prietenii mei din Caucazul de Nord", a declarat istoricul, citat de publicatia electronica Fontanka.ru.

AFP precizeaza ca Igor Pykalov a scris cateva carti despre perioada in care la conducerea tarii s-a aflat I.V. Stalin, intre care si volumul "De ce Stalin a deportat oameni?". In aceasta carte, Pykalov a scris ca dictatorul sovietic a avut "motive serioase" pentru a-i deporta pe ceceni.

Deportarile ordonate de Stalin au afectat mii de ceceni, ingusi, tatari si alte minoritati etnice, care au fost relocate in tari din Asia Centrala pentru ca ar fi colaborat cu Germania nazista.