Un ziarist rus, care sustine ca a fost batut cu salbaticie dupa ce a scris mai multe articole despre un controversat proiect de constructii, si-a inscenat atacul si ar putea fi acuzat ca a facut declaratii false in fata politiei, transmite AFP. Anatoli Adamciuk, care scrie pentru Jukovskie Vesti, un ziar din regiunea Jukovsky, aflata la 25 de km sud-est de Moscova, a declarat ca a fost batut luni dimineata de doi barbati necunoscuti. Atacul impotriva lui Adamciuk a avut loc la doua zile dupa ce unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant a fost agresat langa casa sa din Moscova, intr-un incident care a socat opinia publica din Rusia.

Adamciuk, care publicase mai multe materiale despre o padure pe care oficialii vroiau sa o taie pentru a face loc unei sosele, sustine ca a suferit rani la cap in urma atacului produs la cativa zeci de metri de sediul publicatiei la care lucreaza.

O sursa din domeniul securitatii a confirmat atunci incidentul, insa a adaugat ca detaliile atacului nu sunt clare.

Politia locala a anuntat insa miercuri ca "atacul a fost provocat si planificat de partea vatamata". Un oficial a afirmat ca Adamciuk a platit 1000 de ruble (circa 33 de dolari) pentru a instiga atacul. Ziaristul i-ar fi oferit banii unui barbat, pentru ca acesta sa platesca o alta persoana care "sa indeplineasca contractul".

Anatoli Adamciuk a respins vehement versiunea "abjecta" prezentata de politie, in timp ce conducerea ziarului la care lucreaza a afirmat ca jurnalistul a fost "hartuit" de ofiteri in spital, care l-au acuzat de "auto-mutilare".

Adamciuk a depus plangeri impotriva politistilor care l-au vizitat la spital.

Atacul impotriva lui Adamciuk a avut loc la doua zile dupa ce unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant a fost agresat langa casa sa din Moscova, intr-un atac care a socat opinia publica din Rusia. Oleg Kashin se afla in coma indusa de medici la spital.

Opozitia rusa: Persoane de la Kremlin, implicate in cazul atacului asupra lui Kashin

Liderii opozitiei – Boris Nemtov („Solidaritatea”), Vladimir Milov („Pentru o optiune democrata”) si Vladimir Ryzkov (Partidul republican) – au iesit cu o declaratie comuna legata de atacul comis in noaptea de 5 spre 6 noiembrie asupra ziaristului Oleg Kashin, de la cotidianul Kommersant.

Facand o legatura intre atacurile asupra ziaristilor si activistilor pentru drepturile omului si „politica promovata de Putin si de echipa lui”, democratii au cerut „demisia imediata” a prim-adjunctului sefului administratiei prezidentiale, Vladislav Surkov, care, in opinia lor, „este promotorul acestei politici”. „El se ocupa de tot felul de miscari extremiste si alte organizatii finantate de Kremlin. El poarta responsabilitatea pentru cenzura din mijloacele de informare in masa. El se face vinovat de organizarea asa numitelor alegeri, de o falsitate mai mult decat evidenta, si tot el este autorul tehnologiilor murdare de marginalizare a ziaristilor independenti si a opozitiei”, scriu democratii in textul preluat de Kommersant.

„Surkov il impiedica in mod obiectiv pe Medvedev sa promoveze acele politici dorite de seful statului, iar problema este ca presedintele vrea sa-l demita, dar nu poate”, a explicat Nemtov, initiatorul declaratiei comune.

In ajun, redactorul sef al postului de radio Oho Moskvy, Aleksei Venediktov, a cerut organelor de ancheta sa ia in calcul toate versiunile posibile in cazul Kashin si sa-i cheme la audieri pe primarul raionului moscovit Himki, Vladimir Strelchenko, pe seful Tineretului rus, Vasili Iakomenko si pe guvernatorul regiunii Pskov, Andrei Turchak. „Daca acesti oameni nu vor fi intervievati, inseamna ca ancheta nu a analizat toate pistele posibile. Inseamna ca neincrederea mea in rezultatul anchetei este foarte ridicata”, a spus Venediktov.