Legea reformei sistemului de pensii, care prevede cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, a fost promulgata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, anunta Le Monde. Forma finala a legii fusese adoptata de Parlamentul de la Paris pe data de 27 octombrie.

In ciuda protestelor de strada masive, organizate atat inaintea adoptarii legii in Parlament, cat si dupa, actul normativ a fost promulgat de seful statului francez.

Legea prevede cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, pana in 2018, in conditiile in care, in Franta, se aplica deja un impozit progresiv anual pentru pensii, de la 5,5% la pensiile mici pana la 40%, la cele foarte mari. Guvernul francez sustine ca masura ar "salva" 70 de miliarde de euro de la bugetul de stat pana in anul 2030.

Reforma sistemului de pensii este o prioritate pe agenda lui Nicolas Sarkozy, in ciuda scaderii drastice a popularitatii presedintelui francez, cu doi ani inaintea urmatorului scrutin prezidential. Practic, legea privind reformarea sistemului de pensii este considerata cel mai important punct de pe agenda sefului statului francez, in acest mandat.