Fostul presedinte american George W. Bush sustine in cartea sa de memorii ca Israelul i-a cerut sa bombardeze un complex din Siria, despre care Guvernul de la Ierusalim sustinea ca adaposteste o instalatie nucleara, transmite Al Jazeera. Bush scrie ca "a luat in considerare" emiterea unui ordin de atac impotriva instalatiei siriene, in 2007.

In cartea sa autobiografica "Decision Points", care urmeaza sa apara marti, Bush afirma ca a primit un raport al serviciilor de informatii legat de "o instalatie suspecta, bine ascunsa in desertul de est al Siriei", ce parea similara cu centrala nucleara de la Yongbyon, din Coreea de Nord. Un raport realizat de Mike Hayden, directorul de-atunci al CIA, indica faptul ca serviciile secrete erau convinse ca locatia adapostea un reactor nuclear, insa analistii se indoiau de programul nuclear al Siriei.

Ulterior, liderul de la Casa Alba a avut o discutie telefonica cu Ehud Olmert, premierul israelian din acel moment. "George, iti cer sa bombardezi complexul", i-ar fi spus Olmert lui Bush.

Fostul presedinte american a declarat ca a discutat diferite variante cu echipa sa de consilieri pe probleme de securitate. "A fost luata in considerare o misiune de bombardament, insa atacarea unei tari suverane fara avertisment sau justificare declarata ar fi creat un recul sever", a scris Bush jr.

De asemenea, americanii au luat in calcul si varianta unui raid sub acoperire, insa s-a considerat ca e prea riscant sa trimita o echipa speciala in Siria, fara a fi detectata.

Bush i-ar fi marturisit atunci lui Olmert ca "nu pot sa justific un atac impotriva unui stat suveran decat daca agentiile noastre de informatii fac pasul inainte si imi spun ca e vorba de un program de inarmare". "Strategia dumneavoastra este foarte deranjanta pentru mine", i-a replicat premierul israelian.

Bush neaga in cartea sa ca i-ar fi dat "unda verde" Israelului sa atace complexul sirian. "Premierul Olmert nu mi-a cerut unda verde si nu i-am dat asa ceva. El a facut ceea ce a considerat necesar pentru a proteja Israelul", a scris Bush.

Al Jazeera aminteste ca, pana la urma, Israelul a distrus instalatia siriana. Guvernul de la Ierusalim nu a confirmat niciodata oficial ca a atacat complexul, insa Olmert a vorbit recent despre "o operatie indrazneata" pe care a ordonat-o, in ciuda opozitiei cu care s-a confruntat.

Oficialii de la Damasc au negat ca in complexul bombardat se realizau arme nucleare.