SUA au desfasurat drone Predator in Yemen pentru a cauta unitati al-Qaeda, pentru prima data in multi ani, insa nu au tras cu rachete pana acum, pentru ca nu au suficiente informatii cu privire la localizarea acestora, relateaza Washington Post in editia electronica.

Oficialii americani au spus ca dronele patruleaza de cateva luni deasupra Yemenului pentru a cauta lideri si membri ai gruparii al-Qaeda din Peninsula Arabica (AQPA). Drona a devenit arma-simbol pentru lupta impotriva terorismului si in special al gruparilor al-Qaeda.

Anuntul vine dupa ce AQPA a revendicat sambata responsabilitatea pentru trimiterea unor colete-capcana catre Statele Unite si pentru prabusirea unui avion cargo in Dubai, in luna septembrie.

Centrul de monitorizare SITE spune ca reteaua terorista a revendicat atacurile intr-un mesaj difuzat pe internet, pe mai multe forumuri ce promoveaza Jihadul, si in care face apel la trimiterea altor colete-explozive, "extinzand raza de actiune, care sa includa avioane de linie din Occident, precum si avioane cargo".

"De ce sa iti faci dusmani acum? Americanii nu sunt respinsi in Yemen, vestul este respectat. De ce sa irosesti asta pentru una sau doua lovituri cand nu stii pe cine lovesti?" a declarat un oficial yemen, referindu-se la faptul ca dronele nu au tras deocamdata.

Administratia lui Barack Obama incearca astfel sa revigoreze campania de anihilare a organizatiei teroriste, care nu a avut niciun rezultat in utlimele 6 luni.

Casa Alba va dubla ajutorul militar catre Yemen la 250 milioane de dolari. Yemenul a cerut americanilor sa grabeasca livrarea de elicoptere si alt echipament promis si sa admita ca o campania mai vizibila a americanilor ar fi un pas inapoi.