Victoria republicanilor si infrangerea lui Obama - este ceea ce scrie presa internationala, dupa alegerile partiale de marti noaptea din SUA. Daca unii analisti considera ca lui Obama ii va fi greu sa isi impuna politicile in partea a doua a mandatului si ca asta ii va ingreuna o a doua candidatura la prezidentiale, altii sustin ca ar putea sa se intample exact ca pe vremea lui Bill Clinton, cand rafuiala cu Congresul majoritar republican i-a asigurat o noua victorie.

Obama (stg) a pierdut o batalie importanta. Victoria e a republicanului John Boehner(dr) Foto: Reuters

Obama si-a pierdut puterea de a dicta agenda politica interna - sustine Stratfor intr-o analiza la cald a rezultatelor alegerilor partiale. Si totusi, asta nu inseamna neaparat o infrangere pentru presedintele american, daca se va repeta situatia din timpul primului mandat al lui Bill Clinton: neincetatele sale dispute cu Congresul si cu liderul republican Newt Gingrich i-a adus o noua victorie si un al doilea mandat la Casa Alba.

Politica externa ar putea fi tot ce-i ramane lui Obama

In lumina noii configuratii politice interne americane, liderii mondiali trebuie sa calculeze sau sa recalculeze oportunitatile si pericolele acestei noi configuratii, sustine Stratfor. Pentru aliatii SUA, viitorul pare mai nesigur, iar pentru rivali, un Washington divizat este exact ceea ce au nevoie. Si totusi, isi continua compania de analiza argumentatia, un lider american slab acasa nu inseamna ca e slab si pe plan international, dimpotriva.

Arnold Schwatzenegger a pierdut postul de guvernator al Californiei,

in favoarea democratului

Jerry Brown.

Un presedinte american ale carui puteri interne sunt slabite, are o putere remarcabila in strainatate. Pentru ca el are deplina putere in politica externa - in special in cea militara, conform Constitutiei americane, spre deosebire de puterea in politica interna care trebuie impartita cu Congresul. "De fapt, un presedinte slab de regula nu are alta optiune decat politica externa. Si asta e ceea ce restul lumii nu a inteles. Presedinti ale caror puteri au fost slabite pe plan intern au facut mai mult decat sa se implice activ in politica externa, au rasturnat intreaga ordine mondiala", sustine Stratfor.

Si aduce in sprijinul acestei afirmatii trei exemple: Bush Jr. - care a lansat ofensiva in Irak, Clinton - a lansat razboiul din Kosovo, rasturnand ultimele ramasite ale arhitecturii de securitate a Razboiului Rece, si Kennedy - a obtinut cea mai mare victorie diplomatica asupra sovieticilor in criza rachetelor din Cuba.

Pierderea unor posturi de guvernatori - mai importanta in vederea prezidentialelor decat pierderea controlului asupra Camerei Reprezentantilor

Financial Times considera ca marti noaptea a fost una dezastruoasa pentru partidul democrat, cea mai rea din 1994 incoace, in special pentru presedintele Obama.

Faptul ca democratii au pierdut Camera Reprezentantilor pare sa fie vestea cea mai putin rea pentru ca Obama ar putea intoarce asta in avantajul lui. Reluand comparatia cu primul mandat al lui Clinton, FT sustine ca sarcina cea mai delicata ii revine liderului republican, John Boehner, care va trebui sa il atace si confrunte pe presedinte in asa fel incat sa nu obtina exact efectul contrar si care va trebui sa tina sub control o majoritate republicana cu factiunea populista Tea Party, care este printre marii invingatori si au dus republicanii spre victoria de marti.

A doua veste proasta pentru Obama este faptul ca democratii au pastrat controlul Senatului, sustine FT. Chiar daca Obama va incerca sa dea vina pe republicani pentru nerealizarile interne si pentru starea economiei - o stare care va continua sa ii nemultumeasca pe multi dintre electorii americani - ii va fi mult mai greu sa fie convingator, avand in vedere ca majoritatea in Senat in ciuda victoriilor semnificative ale republicanilor, ramane democratilor.

Insa cea mai proasta veste a noptii de marti ar fi cea a pierderii mai multor posturi de guvernator. Republicanii nu numai ca au castigat controlul asupra Camerei Reprezentantilor, dar prin castigarea a noua posturi de guvernatori au reusit sa isi asigure mijloacele prin care sa revendice mari parti din harta politica a Americii. Au obtinut controlul asupra unor state-cheie in alegerile prezidentiale, inclusiv Ohio, Pennsylvania si Iowa, sau sa pastreze controlul asupra Floridei. Au reusit sa ii invinga pe democrati in New Mexico, Tennessee, Wyoming, Kansas, Arkansas si Oklahoma. Asa ca acum republicanii controleaza 33 din cele 50 de state americane.

Obama va sustine primul discurs post-alegeri miercuri, la ora 19.00, ora Romaniei. Atunci se astepta sa prezinte indicii despre cum intentioneaza sa navigheze in noua configuratie de la Washington.

FT considera ca Obama nu si-a fortat limitele in perioada anterioara, insa de-acum va trebui sa performeze politic la un nivel mult mai ridicat daca vrea sa castige un al doilea mandat. "Pana acum a fost o stea cazatoare, care a stralucit puternic, pentru un moment, inainte sa se prabuseasca", il caracterizeaza publicatia britanica. Ramane de vazut daca va putea schimba cursul povestii.

Ce sunt alegerile primare americane si de ce Obama are probleme?

Alegerile partiale au drept scop reinnoirea Congresului si se organizeaza in prima marti din noiembrie la fiecare patru ani, pentru a cadea la jumatatea mandatului prezidential. In joc sunt toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentantilor, care sunt detinute pentru un mandat de doi ani si sunt distribuite catre cele 50 de state in

435 de locuri in Camera Reprezentantilor

34 din cele 100 de locuri din Senat

37 de posturi de guvernator

Locuri scoase in competitia electorala

functie de marimea lor.

Tot acum se innoiesc o treime - 34 - din cele 100 de locuri ale Senatului, unde mandatul este de sase ani. Fiecare stat are doi senatori. O alta treime dintre senatori vor fi alesi concomitent cu scrutinul prezindential de peste doi ani, iar ultima treime la alegerile de la jumatatea mandatului din 2014. Alte trei locuri din Senat fac obiectul unor alegeri speciale, pentru ca sunt vacantate mai devreme. Este vorba despre senatori reprezentand statele Delaware, New York si West Virginia. Aceste locuri au devenit vacante dupa ce Joe Biden a devenit vicepresedinte, Hillary Clinton a fost numita secretar de stat, iar Robert Byrd a incetat din viata.

Marti noaptea, 37 de state si-au ales guvernatorii, iar in fiecare stat au loc o serie de alte scrutine pentru legislaturile locale, pentru administratiile comitatelor sau referendumuri.

Electoratul conservator s-a mobilizat mult mai bine, alimentat si de miscarea Tea Party, nascuta in 2009 ca exponenta a aripii mai radicale a Partidului Republican, ceea ce i-a ajutat pe republicani sa obtina ceea ce se prefigureaza a fi cea mai mare victorie a lor in alegerile pentru Congres din ultimele decenii.

"Este clar in aceasta seara cine sunt adevaratii castigatori - este poporul american", a declarat actualul lider al minoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, John Boehner (Ohio), care va deveni liderul Camerei din ianuarie, cand incepe mandatul Congresului in noua sa configuratie. "Poporul american cere o noua cale la Washington", a mai spus Boehner, pledand pentru politici conservatoare sprijinite de Tea Party, precum reducerea cheltuielilor si diminuarea guvernului.

Nu este o surpriza aceasta victorie a republicanilor, avand in vedere profunda nemultumire a americanilor in privinta evolutiilor economice. De altfel, economia, reforma sanatatii si reducerea deficitului au fost principalele teme ale campaniei electorale, in conditiile in care Irak sau Afghanistan par sa isi fi pierdut din relevanta. Americanii par mult mai preocupati de viata lor, de conditiile de trai decat de proiectia Americii pe plan international.

Potrivit unui sondaj facut la iesirea de la urne si a sondajelor pre-electorale prezentate de CNN, 4 din 10 americani spun ca situatia lor financiara este mai rea decat in urma cu doi ani, iar unul dinte trei au spus ca votul lor este o expresie a opozitiei fata de Obama. Aproximativ 40% dintre cei chestionati se considera suporteri ai miscarii Tea Party.

Cine sunt cei din Tea Party?

Tea Party, miscarea careia i s-au alaturat membri ai Partidului Republican gratie careia republicanii au obtinut controlul Camerei Reprezentantilor, ar putea fi si o problema in tabara castigatorilor.

Cu o ideologie populista, bazata in general pe protest, republicanii ajunsi in Congres gratie ei ar putea crea probleme prin faptul ca miscarea nu are un mandat clar si nu e inclinata spre compromisuri in crearea legislatiei.

A aparut pe scena politica in 2009, protestand impotriva pachetului de stimul economic, iar suporterii sai au jurat sa curete partidul republican de politicienii pe care nu ii considera "suficient de conservatori" si sa blocheze agenda democrata in ceea ce priveste economia, mediul sau reforma sistemului de sanatate.

Potrivit unor sondaje, publicul Tea Party este alcatuit preponderent din barbati, albi, casatoriti, cu varsta de peste 45 de ani, cu o stare materiala mai buna si mai bine educati decat media generala.

Un posibil reprezentant al republicanilor adepti ai miscarii pentru alegerile prezidentiale viitoare ar putea fi Sarah Palin, fostul candidat la functia de vicepresedinte al SUA.