Un crater urias, adanc de 20 de metri si cu un diametru de 30 de metri, a aparut luni dimineata in orasul german Schmalkalden, fara ca vreo persoana sa fie ranita, anunta Mediafax, citand cotidianul Der Spiegel. Autoritatile locale spun ca aparitia craterului ar fi fost cauzata mai degraba de factori naturali, decat de minerit, avand in vedere ca zona este predispusa la alunecari de teren, din cauza structurii geologice.

Nicio persoana nu a fost ranita, desi prapastia se afla in mijlocul unei zone rezidentiale. In schimb, 25 de persoane au fost evacuate din sase case, iar autoritatile locale spun ca solul de pe marginea craterului continua sa se faramiteze.

Un locuitor din zona, Wolfgang Peter, a declarat ca a fost trezit din somn de un zgomot lung si puternic, luni, la ora locala 3.00 (4.00, ora Romaniei). "Mai intai am auzit curgand apa, iar ulterior a sunat ca si cum ar fi fost descarcate o duzina de camioane cu pietris", a declarat Wolfgang Peter pentru cotidianul regional Thuringer Allgemeine. El a iesit din casa sa vada cine efectueaza lucrari la drumuri la acea ora din noapte, cand a ajuns la marginea unui crater urias, aparut chiar langa casa sa.

Potrivit unui oficial local, intre 10.000 si 12.000 de metri cubi de sol s-au prabusit. O serie de garaje situate exact pe marginea craterului risca sa cada in el, iar la case din vecinatate au aparut crapaturi.

Autoritatile spun ca localnicii au fost norocosi pentru ca au scapat nevatamati. La fata locului au venit experti pentru a afla care esta cauza aparitiei gropii. "Presupun ca exista o cauza naturala pentru aceasta alunecare de teren", a declarat ministrul pentru Mediu si Agricultura al landului Thuringia, Juergen Reinholz. El a respins posibilitatea ca minele de sare sa fi fost cauza aparitiei craterului.