Dilma Rousseff, candidata Partidului Poporului aflat la putere in Brazilia si protejata presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, a obtinut duminica functia de presedinte al Braziliei cu 58% dintre voturi, potrivit Globo Tv citat de Reuters. Devine astfel succesoarea lui Lula si prima femeie presedinte din Brazilia, o tara cu 192 de milioane de locuitori.

Ea l-a invins in cursa pentru cea mai importanta functie in stat pe rivalul sau, social-democratul Jose Serra.

Dilma Rousseff este fosta sefa de cabinet a presedintelui Lula. In varsta de 62 de ani, Dilma este fosta luptatoare de gherila care a castigat si lupta cu cancerul, scrie presa internationala. Imediat dupa alegerea sa, a declarat: "Maine incepem o noua faza a democratiei", scrie AFP. Mandatul sau are patru ani.

Dilma Rousseff declarase odata jurnalistilor ca prin 1950 a visat, ca orice fata din Brazilia, sa devina balerina, dar in 1960 cand a vazut regimul militar brutal care conducea tara si-a dat seama ca "nu este loc pentru debutanti in lume".

Milioane de alegatori brazilieni au votat duminica in cel de-al doilea tur de scrutin prezidential, alegand intre Dilma Rousseff si Jose Serra (fost guvernator in Sao Paulo).

Rousseff a declarat ca a ajutat Brazilia, in calitate de ministru al Industriei Energetice, sa devina unul dintre cei mai importanti pioni din lume in acest domeniu. Ea a adaugat in cadrul unei audieri de congres ca a avut de infruntat "torturi barbare" ca luptatoare de gherila in timpul dictaturii militare din 1960.

Rivalul ei, Jose Serra, a suferit de asemenea persecutii in timpul dictaturii militare din Brazilia si a fost exilat in 1960. Ca politician de centru, Serra a indeplinit functia de ministru al Sanatatii in timpul guvernului Fernando Henrique Cardoso. Recent a renuntat la postul de guvernator al celui mai bogat teritoriu brazilian, Sao Paulo, pentru a participa la alegerile prezidentiale.