Guvernul sarb a decis sa majoreze la 10 milioane de euro recompensa pentru orice informatie care ar putea duce la arestarea fostului lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, inculpat pentru genocid de justitia internationala, relateaza AFP.

"Guvernul sarb a decis sa majoreze recompensa pentru informatiile care ar putea conduce la localizarea si arestarea lui Ratko Mladici, inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga", a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Milivoje Mihajlovici. Mladici si fostul lider al sarbilor din Croatia, Goran Hadzici, sunt ultimii doi fugari cautati de TPI pentru crime de razboi din fosta Iugoslavie.

Executivul de la Belgrad a majorat si recompensa oferita pentru informatiile care ar putea duce la arestarea lui Hadzici, de la 250.000 la un milion de euro. In octombrie 2007, Serbia a anuntat o recompensa de un milion de euro pentru arestarea lui Mladici.

Aceasta decizie "exprima o vointa politica declarata a Serbiei de a elimina ultimul obstacol in drumul sau spre Uniunea Europeana", a declarat procurorul adjunct insarcinat pentru crimele de razboi, Bruno Vekarici.

Deciziile guvernului vin la cateva zile dupa ce ministrii europeni ai Afacerilor Externe au decis sa incredinteze Comisiei Europene studierea candidaturii sarbe.