Rusia a acceptat sa se intoarca in Afganistan, alaturi de trupele NATO, la cererea statelor vestice care, in razboiul care s-a sfarsit acum 21 de ani, au sprijinit mujahedinii sa alunge fortele sovietice de pe teritoriul afgan, relateaza cotidianul The Independent, in editia electronica.

Potrivit unor surse, Moscova s-a angajat in pregatirea armatei afgane si a trupelor de lupta impotriva narcoticelor si a acceptat, in principiu, sa aprovizioneze NATO cu elicoptere pentru a fi folosite in razboi.

Mai multe aeronave au fost deja vandute Poloniei cu acest scop.

In prezent, coalitia poarta discutii cu Moscova cu privire la livrarea directa de elicoptere, antrenamentul pilotilor, precum si pentru a permite transportul de arme si munitie prin teritoriul rus, ca alternativa la ruta prin Pakistan care este tinta atacurilor repetate ale talibanilor.

Un acord cu Rusia ar putea fi anuntat la summitul NATO de luna viitoare de la Lisabona, la care este asteptat presedintele Dmitri Medvedev.

Elicopterele sunt necesare fortelor afgane, pe care Isaf (Forta Internationala de Securitate si Asistenta a NATO) le pregateste pentru preluarea misiunilor de securitate, ca parte a strategiei de retragere din Afganistan.

Amenintarea islamica si importul de heroina care ajunge, prin Asia centrala, in orasele din Rusia, determina Moscova sa se apropie de fostul sau adversar din Razboiul Rece.

In schimbul sprijinului din Afganistan, Moscova asteapta mai multa cooperare din partea NATO, dupa ce presedintele american Barack Obama a renuntat la scutul anti-racheta din Polonia si Cehia in urma protestelor Rusiei, iar NATO a promis ca Rusia va fi consultata cu privire la sistemul alternativ.

Rusia doreste ca NATO sa accepte situatia din Georgia ca "fapt implinit". Moscova nu doreste retragerea trupelor din Osetia si Abhazia, dupa razboiul de acum doi ani, in timp ce oficialii americani si europeni sustin ca ocuparea unui teritoriu suveran al unui stat membru nu este o situatie care accepta compromisuri.

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat BBC Moscova, Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice si cel care a decis retragerea trupelor sovietice din Afganistan in urma cu peste 20 de ani, a avertizat ca o victorie a NATO in conflictul vechi de 9 ani este imposibila, iar SUA nu au alta solutie decat retragerea, pentru a evita un alt Vietnam.