Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, avertizeaza NATO ca o victorie in Afghanistan este imposibila, iar Statele Unite nu au alta solutie decat retragerea, daca vor sa evite un alt Vietnam, relateaza BBC News.

Gorbaciov este cel care a decis retragerea trupelor sovietice din Afghanistan in urma cu peste 20 de ani, dupa un razboi care a durat un deceniu.

Fostul presedinte a laudat decizia lui Barack Obama de a incepe retragerea trupelor anul viitor: "Victoria in Afghanistan este imposibila. Obama are dreptate sa-si retraga trupele de acolo. Indiferent cat de dificil ar fi", a declarat Gorbaciov, intr-un interviu acordat BBC Moscova.

El a afirmat ca, inainte de retragerea URSS din Afghanistan, s-a ajuns la un acord cu Iran, India, Pakistan si SUA.

"Am sperat ca America va respecta termenii acordului prin care Afghanistanul urma sa fie o tara neutra, democrata, care sa mentina relatii bune cu vecinii sai si cu SUA si URSS.

Americanii au spus mereu ca sprijina acest lucru, dar in acelasi timp antrenau militanti - aceiasi care terorizeaza astazi Afghanistanul si din ce in ce mai mult Pakistanul", a spus Gorbaciov.

Din aceasta cauza, iesirea SUA din aceasta situatie este foarte dificila.

"Dar care este alternativa - un alt Vietnam? Trimiterea unei jumatati de milion de soldati? Nici acest lucru nu ar avea succes".

In opinia sa, cea mai buna solutie pentru NATO ar fi sa ajute Afghanistanul sa se repuna pe picioare si sa inceapa procesul de reconstructie, dupa aceste razboaie.