Coreea de Nord pare sa se pregateasca pentru efectuarea celui de-al treilea test nuclear, scrie, in editia de joi, un cotidian sud-coreean, citand o sursa guvernamentala, anunta AFP. Potrivit sursei citate, satelitii americani ar fi detectat miscari de personal si de vehicule in zona in care Coreea de Nord a mai efectuat doua teste nucleare, in octombrie 2006, respectiv mai 2009.

Un oficial al Ministerului sud-coreean al Apararii, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat, insa, pentru AFP, ca astfel de miscari sunt detectate frecvent si ar tine de operatiunile de mentenanta a echipamentelor din zona respectiva.

Ziarul sud-coreean mai scrie si ca Phenianul pare sa faca reparatii la unele tunele demolate in timpul primelor doua teste nucleare.

Coreea de Nord a efectuat primul test nuclear in octombrie 2006, iar in mai 2009, presa de la Phenian anunta efectuarea "cu succes" a celui de-al doilea test de acest fel.

Testele nucleare au fost ferm condamnate de Consiliul de Securitate al ONU, care a impus noi sanctiuni Phenianului. In schimb, autoritatile nord-coreene avertizau, in iunie 2009, ca "Norii negri ai razboiului nuclear se aduna deasupra Peninsulei Coreene", adaugand ca tara lor isi va spori arsenalul nuclear, cu ocazia aniversarii razboiului dintre cele doua Corei (1950-1953).

"In Peninsula Coreeana a fost creata o situatie de instabilitate... norii negri ai razboiului nuclear se aduna", scria, in mai anul trecut, Rodong Sinmun, o publicatie a Partidului Comunist nord-coreean. Potrivit acesteia, un razboi ar putea izbucni oricand in Peninsula Coreeana, motiv pentru care Phenianul continua sa isi sporeasca arsenalul nuclear. "Atata timp cat va dura politica ostila a Statelor Unite, noi nu vom renunta la arsenalul nuclear, ba chiar il vom consolida", a mai scris publicatia comunista.