Ministrul britanic de Finante George Osborne a prezentat miercuri cele mai dure masuri de austeritate de la cel de-al Doilea Razboi Mondial pana in prezent, care va afecta sistemul de ajutor social, va taia aproape jumatate de milion de posturi la stat si va impune o contributie permanenta bancilor, scrie BBC. Varsta de pensionare va creste pana la 66 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, pana in 2020.

"Cresterea varstei de pensionare este aplicata in multe tari acum si pana la finalul urmatorului mandat parlamentar se vor economisi peste 5 miliarde de lire pe an", a spus Osborne, citat de Reuters.

Osborne a precizat ca masurile nu pot fi evitate, tinand cont de faptul ca Marea Britanie a inregistrat un deficit bugetar record de 11% din PIB si acesta trebuie dus la 2% in urmatorii 5 ani, o contractare fiscala de 113 miliarde de lire sterline. Dintre acestea, un sfert vor veni din cresterile de taxe.

Sindicatele au reactionat impotriva masurilor - considerate de ministrul conservator drept "cea mai mare reforma a sistemului social de stat al unei generatii", insa protestele acestora au fost silentioase comparativ cu violentele inregistrate in Franta, scrie Reuters. Alaturi de opozitia laburista, acestia considera ca masurile vor arunca Marea Britanie inapoi in recesiune.

Nici analistii nu sunt convinsi ca guvernul va reusi sa treaca cu bine de reducerile bugetare, in special pentru ca s-a decis ca inca 7 mililarde de lire sterline sa fie reduse, in plus fata de 11 miliarde cum se anuntase in trecut.

Aproximativ 490.000 de posturi din sectorul public, dintr-un total de 6 milioane, vor disparea in urmatorii patru ani, taiere "imposibil de evitat atunci cand tara a ramas fara bani".

Ministerele si departamentele vor suferi reduceri de cheltuieli de aproximativ 19%, mai putin cele protejate ale sanatatii si ajutorului international.

Nici Regina Elisabeta nu va scapa de austeritate, bugetul casei regale fiind redus cu 14% in 2012-2013, potrivit AFP.

Totodata, joi va fi publicata o lege prin care se instituie o taxa pentru banci, a anuntat Osborne, guvernul urmarind sa profite cat mai mult de pe urma veniturilor din taxe aplicate serviciilor financiare.

Planurile pentru aceasta contributie permanenta, care ar urma sa aduca pana la 2,5 miliarde de lire sterline pe an la buget, au fost anuntate in iunie, alaturi de Franta si Germania.

Coalitia de guvernamant a premierului David Cameron a promis sa reglementeze activitatile bancherilor, pe care ii considera vinovati de criza financiara din 2008.