Autoritatile din Chile au reusit sa-i aduca la suprafata pe toti cei 33 de mineri blocati in mina San Jose, la 22 de ore de la inceperea operatiunii de salvare.

Luis Urzua, ultimul salvatFoto: Reuters

Ultimul adus la suprafata a fost seful de tura Luis Urzua, in varsta de 54 de ani. Ca sef de tura, el a luat deciziile care au salvat grupul in primele zile dupa accident si a pastrat solidaritatea minerilor captivi. El a fost scos la ora 4:00, ora Romaniei.

La 6:30 a ajuns la suprafata si ultimul dintre salvatorii coborati in subteran pentru a ajuta la desfasurarea operatiunii.

Minerii au stat in subteran 69 de zile, un record de supravietuire dupa un accident minier. Ei au fost adusi la suprafata printr-un tunel de doar 60 de centimetri diametru, dar lung de aproape 700 de metri, cu ajutorul unei nacele metalice.

Operatiunea de scoatere la suprafata a celor 33 de mineri a inceput marti, in jurul orei locale 23:20 (miercuri, 2:20 GMT), prin coborarea unui salvator in putul adanc de 622 metri. El a fost introdus intr-o nacela metalica comandata cu ajutorul unei macarale, dupa ce a primit incurajari din partea colegilor din echipele de interventie si a presedintelui chilian Sebastian Pinera, care i-a urat "mult noroc".

Salvarea minerilor chilieni este cel mai intens mediatizat eveniment din America Latina dupa anii 50. La operatiune de salvarea au asistat peste 1000 de ziaristi din intreaga lume.