Un sondor din Denver, statul american Colorado, a devenit erou in Chile dupa ce a sapat putul de salvare prin care echipele de interventie incearca sa-i scoata pe cei 33 de mineri blocati in subteran, transmite AP. Jeff Hart sapa puturi de apa pentru armata americana in Afganistan, in momentul in care a fost sunat sa mearga in Chile.

Jeff Hart, impreuna cu rudele minerilorFoto: Agerpres

Hart a lucrat 33 de zile aproape neintrerupt, realizand putul de aproape 700 de metri prin care echipele de salvare ii scot la suprafata pe mineri. Americanul a manevrat aparatul de foraj urias, care fusese transportat cu 40 de camioane: "trebuie sa simti prin tot corpul tau ce face masina de gaurit; e o vibratie pe care o simti, astfel incat sa stii ce se intampla".

AP scrie ca Hart, "un barbat musculos, taciturn, cu maini pline de bataturi si fata arsa de soare", este obisnuit sa lucreze in conditii extreme.

Sambata trecuta, in momentul in care a terminat de sapat tunelul de salvare, Hart a declarat ca "este nervos" si ca inima lui s-a oprit in momentul in care a simtit un zgomot neobisnuit, chiar inainte ca aparatul de foraj sa ajunga la adapostul subteran unde se aflau minerii. "N-am vrut sa se intample ceva rau", a spus el, adaugand ca "a fost cel mai dificil put sapat vreodata de mine".

Potrivit informatiilor, dupa accidentul petrecut la 5 august, Guvernul chilian a cerut companiei de stat Codelco sa preia conducerea operatiunilor de cautare si salvare. Codelco a apelat la firma americano-chiliana Geotec Boyles Bros, care a alcatuit rapid o echipa formata din ingineri si diferiti specialisti.

In acel moment, responsabilii au apelat la Hart "care este cel mai bun" la sapat puturi cu aparatul de gaurit T130.

Sapaturile au fost extrem de complexe si dificile. La un moment dat, burghiul principal s-a lovit de o barna de metal aflata in mina, rupandu-se. Echipamente noi au fost trimise din Statele Unite, iar sapaturile au fost intarziate. In plus, rocile extrem de tari au facut ca burghiul sa inainteze cu greutate.

"Ne-am facut treaba", a spus simplu Hart dupa ce a terminat de sapat, moment in care a fost inconjurat, imbratisat si felicitat de familiile minerilor.

Jeff Hart, vorbind pentru CNN despre forajul din Chile.