Anna Chapman, unul dintre agentii rusi sub acoperire ce au fost recent arestati si deportati de catre autoritatile americane in scandalul retelei de spionaj in favoarea Rusiei, a devenit consiliera lui Alexander Volovnik, presedintele unei banci importante din Moscova, transmite RiaNovosti. Chapman, pe care presa internationala a descris-o ca fiind o femeie fatala si "noua Mata Hari", este consilier pe probleme de inovatii si investitii al FondServiceBank de la 1 octombrie, a precizat banca intr-un comunicat.

Anna Chapman a ajuns vedeta in Rusia dupa acest scandalFoto: Captura Youtube.com

Banca a precizat ca Anna Chapman lucreaza, de asemenea, la o carte despre potentialul resurselor web.

RiaNovosti precizeaza ca, saptamana trecuta, Chapman si-a facut aparitia pe neasteptate la centrul spatial Baikonur din Kazahstan, unde a urmarit lansarea rachetei Soyuz TMA-M spre Statia Spatiala Internationala (ISS).

Agentia rusa noteaza ca, spre deosebire de ceilalti membri ai retelei de spionaj deportati din SUA, Chapman profita de statutul sau de vedeta, realizand recent un pictorial foto pentru revista Zhara.

In iulie, New York Post a scris ca Chapman cauta sa-si vanda povestea pentru 250.000 de dolari. Publicatia scrie ca rusoaica vroia ca banii sa fie livrati in contul din Elvetia al unui prieten.

Potrivit informatiilor, Chapman spera "sa faca o avere din povestea sa si a felului in care a infiltrat societatea americana". Ea i-a cerut unui prieten din Londra sa caute un contract media, incercand astfel sa evite legile din SUA si Rusia, care-i interzic sa profite de pe urma povestii sale.

De altfel, intr-o intelegere incheiata cu autoritatile americane, Chapman a fost de acord sa nu incerce sa obtina bani de pe urma activitatii sale si ca toate fondurile pe care le-ar putea primi sa ajunga la oficialii federali din SUA.

"Noua Mata Hari"

Anna Chapman a fost deportata in Rusia, impreuna cu ceilalti noua agenti arestati de catre FBI. Ea este fiica unui fost agent KGB si a fost sotia britanicului Alex Chapman intre 2002-2006. Autoritatile britanice au anuntat dupa arestarea spionilor ca investigheaza daca fostul agent si-a recrutat fiica pentru serviciile secrete ruse in timp ce aceasta a locuit la Londra.

Alex Chapman a declarat ca tatal sotiei sale este un ofiter important in fortele securitatii din Rusia.

Anna Kushchenka, acum in varsta de 28 de ani, s-a casatorit cu Alex Chapman in 2002 dupa ce s-au cunoscut intr-un club de noapte din Londra. Cei doi au divortat in 2006 dar au pastrat legatura. Femeia, care avea si cetatenia britanica, s-a mutat ulterior in SUA. Autoritatile americane au acuzat-o ca a fost "un agent sofisticat al Rusiei".

Avocatul american al femeii a afirmat ca, dupa ce a fost expluzata din SUA, Chapman a sperat sa se intoarca in Marea Britanie, insa autoritatile de la Londra au anuntat ca pasaportul si cetatenia britanica i-au fost revocate. In plus, ea nu va mai fi lasata sa viziteze vreodata Marea Britanie.