Un politist grec care in 2008 a impuscat mortal un elev in varsta de 15 ani, declansand revolte violente in intreaga tara, a fost gasit vinovat de omucidere voluntara, transmite AFP. Epaminondas Korkoneas (38 de ani) a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Judecatorii din Amfissa l-au declarat vinovat pe Korkoneas pentru uciderea lui Alexis Grigoropoulos, intr-un incident produs in 6 decembrie 2008 in cartierul Exarchia din Atena, o zona cunoscuta pentru revolte populare. Avocatul politistului, Alexis Kougias, a declarat ca incidentul a fost un "accident tragic", produs dupa ce politistii au tras mai multe focuri de arma pentru a-i indeparta pe tinerii care aruncau cu obiecte in ei.

Autopsia a indicat faptul ca Grigoropoulos a fost lovit de un glont care a ricosat, insa avocatii familiei victimei au prezentat mai multi martori care au declarat ca politistul Korkoneas a ochit si a tras de trei ori.

De asemenea, completul de trei judecatori l-a declarat vinovat de complicitate la crima pe partenerul politistului, Vassilios Saraliotis (32 de ani).

AFP precizeaza ca ofiterul Korkoneas a pledat nevinovat la acuzatiile aduse. Procurorii au cerut inchisoare pe viata pentru fostul politist.

Un grup de extrema stanga a amenintat ca-l va ucide pe Korkoneas, lucru care a determinat autoritatile sa mute procesul din Atena in Amfissa, la circa 200 de km nord-vest de capitala elena.

Incidentul din decembrie 2008 a declansat revolte pe tot cuprinsul Greciei, soldate cu sute de raniti, zeci de persoane arestate si pagube de milioane de euro.​ De asemenea, protestatari greci au manifestat in numeroase orase de pe glob.