Hwang Jang-yop, unul dintre arhitectii ideologiei nationalist-comuniste ce domina Coreea de Nord, a fost gasit mort in aceasta dimineata in apartamentul sau din Seul, informeazaRia Novosti. Hwang, varsta de 87 de ani, a dezertat din Coreea de Nord in Coreea de Sud in anul 1997.

Autoritatile sud-coreene au declarat ca fostul oficial nord-coreean a murit in urma unui atac de cord, fiind exclusa ipoteza unui asasinat comandat de la Phenian. El este considerat unul dintre cei mai importanti contribuitori la formarea ideologiei nord-coreene “juche”, un tip de comunism ultra-nationalist ce pune accent pe un sistem economic si social inchis, cu legaturi minime cu lumea exterioara.

Coreea de Nord este la ora actuala unul dintre ultimele state cu un regim politic stalinist si este considerata de comunitatea internationala drept “cea mai inchisa tara din lume”. De la caderea Uniunii Sovietice, Coreea de Nord a inceput sa aiba probleme economice majore, ce au dus la foamete si la dezertarea multor cetateni nord-coreeni, de la simpli soldati la inalti oficiali.