Linda Norgrove, rapita la sfarsitul lui septembrie in Afghanistan, a fost ucisa de rapitorii sai in timpul unei operatiuni de salvare care a avut loc vineri seara, a anuntat sambata ministrul britanic al afacerilor externe, William Hague, citat de AFP.

Mai multi insurgenti au fost ucisi in timpul atacului, derulat in provincia Kunar (est), o regiune aflata la granita cu Pakistanul, unde rebelii islamisti si talibanii sunt foarte activi. Nu se stie daca in spatele rapirii s-au aflat talibanii, precizeaza Reuters.

"Am primit informatii despre locul unde era detinuta Linda si am decis ca, avand in vedere pericolul in care se afla, cea mai buna sansa de a fi libera si in siguranta era sa actionam pe baza acestei informatii", a adaugat ministrul.

"Responsabilitatea pentru acest final tragic apartine in totalitate rapitorilor. Incepand cu momentul in care a fost rapita, viata sa a fost serios amenintata. Avand in vedere tipul persoanelor care o detineau si pericolul in care se afla, am considerat ca cea mai buna sansa era sa incercam sa o rapim".

Britanica a fost rapita in 26 septembrie, impreuna cu trei insotitori afghani, in estul tarii. In varsta de 36 de ani, Linda Norgrove lucra de mult timp pentru asociatii umanitare, calatorind in Peru, Laos si Afghanistan.

A lucrat pentru Natiunile Unite la Kaboul intre 2005 si 2008, revenind in aceasta tara in februarie 2010, cu ONG-ul american DAI, un subcontractor al Agentiei americane de ajutor si dezvoltare USAID.