Fonduri americane destinate platii agentiilor private de securitate din Afghanistan au ajuns in mana lorzilor razboiului si a rebelilor talibani, subminand astfel lupta impotriva terorismului si alimentand coruptia, se arata intr-un raport de joi al Senatului american, citat de AFP.

Potrivit anchetei Comisiei pentru Aparare a Senatului, Casa Alba s-a dovedit incapabila sa verifice acordarea contractelor catre companiile private care lucreaza pentru autoritatile americane din Afghanistan, desi acestea se cifreaza la miliarde de dolari, iar rezultatele sunt catastrofale.

"Dependenta noastra de agentiile private de securitate din Afghanistan a fost prea des in beneficiul seniorilor locali ai razboiului si ai agentilor de influenta care actioneaza, in afara oricarui control guvernamental, impotriva intereselor coalitiei" internationale, a declarat Carl Levin, presedintele acestei Comisii.

"Aceasta situatie ameninta securitatea trupelor noastre si creeaza un risc pentru succesul misiunii", a adaugat el.

Raportul arata in special ca societatea ArmorGroup, o filiala a britanicilor G4S, a apelat, in cadrul unui contract cu Armata americana a aerului, la lorzi ai razboiului, inclusiv la "sustinatori ai talibanilor", pentru a recruta agenti de securitate.

In perioada in care acest contract era in vigoare, unul dintre acesti lorzi ai razboiului a fost ucis intr-un raid militar americano-afghan, "in timpul unei reuniuni a talibanilor care avea loc la domiciliul sau".

Comisia, care a studiat peste 125 de contracte de securitate aprobate de Pentagon intre 2007 si 2009, a descoperit "esecuri sistematice, inclusiv in ceea ce priveste verificarea companiilor de securitate si a calitatii antrenamentului primit de personalul armat".

Raportul saluta in schimb eforturile comandantului fortelor americane si NATO din Afghanistan, generalul David Petraeus, care a ordonat o reforma a contractelor de subcontractare si a avertizat ca aceste cheltuieli mari risca, fara un control adecvat, sa alimenteze coruptia si rebeliunea talibana.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a recunoscut aceasta problema intr-o scrisoare adresata lui Carl Levin si a subliniat ca Pentagonul a imbunatatit sensibil supravegherea contractelor cu societatile private de securitate si a creat echipe speciale insarcinate cu aceasta supraveghere.

Dar armata americana se confrunta cu o dilema, a subliniat Richard Fontaine, cercetator la Center for a New American Security.

"In anumite cazuri, alegerea pare dificila: fie permiti subcontractorilor sa plateasca talibanii pentru a obtine o protectie - iar asta inseamna sa platesti dusmanul din banii contribuabililor - fie interzici aceasta protectie si te trezesti in fata unui risc sporit de a fi atacat", a precizat el.