Cresterea recenta a numarului de atacuri cu avioane fara pilot in zonele tribale ale Pakistanului are legatura cu presupusele atentate pe care reteaua al-Qaida le planuieste in Europa, a declarat miercuri ambasadorul Pakistanului la Washington, Hussein Haqqani, la BBC.

Haqqani a cerut populatiei sa nu intre in panica, afirmand ca "europenii, pakistanezii si serviciile de informatii americane colaboreaza pentru a dejuca aceste comploturi".

Ambasadorul a confirmat, de asemenea, ca extremistii intentionau sa atace tinte din Europa, asa cum scria zilele trecute presa anglo-saxona.

"Potrivit informatiilor comunicate Pakistanului de partenerii nostri americani, unele persoane au fost arestate in trecut, iar interogatoriile acestora si alte informatii obtinute de serviciile secrete au dezvaluit ca exista un complot pentru atacarea mai multor tinte in Europa", a declarat Haqqani.

De la inceputul lunii septembrie, CIA a intensificat considerabil atacurile cu avioane fara pilot, care vizeaza din 2004 combatanti si lideri al-Qaida precum si talibani pakistanezi si afgani din zonele tribale aflate la granita cu Afganistanul, scrie Le Monde.

Din 3 septembrie, autoritatile pakistaneze au numarat 24 de atacuri cu avioane fara pilot pe teritoriul lor, soldate cu peste 140 de morti.

Statele Unite, Marea Britanie, Japonia si Suedia si-au avertizat recent cetatenii care calatoresc in Europa in legatura cu posibile atentate pe continent.