Un clovn analfabet, cunoscut sub numele de Tiririca, a fost ales duminica in Congresul brazilian, in cadrul alegerilor generale, transmite DailyNews. Francisco Everardo Oliveira Silva a primit cele mai multe voturi dintre toti candidatii inscrisi la scrutinul desfasurat in urma cu doua zile.

Clovnul-politicianFoto: Agerpres

Tiririca (45 de ani) a primit 1.3 milioane de voturi in cadrul alegerilor din Sao Paulo, ceea ce reprezinta dublul voturilor obtinute de urmatorul candidat in cel mai populat stat brazilian.

DailyNews scrie ca Tiririca a reusit sa capteze atentia alegatorilor dezamagiti de politica dupa ce si-a facut campanie sub sloganul: "Nu poate fi mai rau", promitand ca nu va face altceva in Congres decat sa observe cum isi petrec politicienii timpul.

"Ce face un congresman? Adevarul e ca nu stiu, dar votati-ma si va voi spune", le-a transmis Tiririca alegatorilor inainte de scrutin.

Clovnul, al carui nume de scena inseamna "Morocanosul", obisnuieste sa apara in public purtand o peruca blonda, o palarie rosie si haine in culori tipatoare.

Potrivit informatiilor, procurorii brazilieni au incercat pana in ultimul moment sa impiedice candidatura clovnului pe motiv ca este analfabet.

Comentatorii brazilieni afirma insa ca prezenta lui Tiririca la alegerile din Brazilia nu a fost "spontana si inocenta, cum lasa sa se vada. Campania sa, foarte bine finantata, va duce la alegerea altor politicieni, deoarece, potrivit Legii electorala braziliene, clovnul poate oferi din voturile sale suplimentare altor candidati din coalitia din care face parte". In aceasta coalitie se regaseste inclusiv Partidul Muncitorilor, de guvernamant.