Un grup de adepti ai Jihadului din orasul german Hamburg este suspectat ca s-ar afla in centrul recentelor planuri Al-Qaeda de lansare a unor atacuri teroriste in mai multe orase europene, potrivit unor oficiali ai serviciilor de informatii, citati de CNN. Planurile au determinat SUA, Marea Britanie si Japonia sa emita avertizari pentru cetatenii care urmeaza sa calatoreasca in Europa.

Oficialii serviciilor secrete din vest spun ca au aflat de acest plan secret cand cetateanul german de origine afgana Ahmed Sidiqi a fost arestat in iulie si dus la baza aeriana americana de la Bagram pentru interogatoriu. Sidiqi nu a fost pus sub acuzare, serviciile germane spunand ca este un colaborator al anchetei.

La inceputul lui 2009, Sidiqi si alti 10 au parasit orasul Hamburg pentru zonele tribale din Pakistan, unde cei mai multi au aderat unui grup de adepti ai Jihadului care lupta contra SUA si fortelor coalitiei dincolo de granita cu Afganistanul.

Potrivit acestora, membrii grupului din Hamburg au fost cu totii recrutati de la moscheea Taiba din orasul german. Aceasta moschee a fost frecventata in anii 1990 de Mohammed Atta, cel considerat principalul responsabil pentru deturnarea aeronavei care a lovit World Trade Center la 11 septembrie 2001.

Ulterior, moscheea a atras numerosi adepti, care doreau sa se roage in acelasi loc cu Atta. Autoritatile au inchis-o la scurt timp dupa ce Sidiqi a fost arestat.

Un raport recent al serviciilor secrete din Hamburg arata ca 45 de adepti traiesc in libertate in oras, sustinand in mod activ Al-Qaeda.