Sindicatele franceze au organizat, sambata, sute de manifestatii in intreaga tara, pentru a protesta impotriva intentiei Guvernului de la Paris de a creste varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018, transmite AFP. Potrivit Al Jazeera, demonstratiile s-au desfasurat in Saint-Etienne, Clermont-Ferrand, Calais si Aix-en-Provence, iar cel mai mare miting a avut loc la Paris, in cursul dupa-amiezii.

Miting la NisaFoto: Reuters

Sindicatele sperau sa scoata trei milioane de oameni pe strazile din Franta, in cea de-a treia zi de proteste organizate in ultimele saptamani.

"Cei care nu pot demonstra in timpul saptamanii, deoarece lucreaza in firme mici si nu-si permit sa se opreasca, vor fi in strada", a declarat vineri Francois Chereque, de la sindicatul CFDT. La randul sau, liderul Confederation Generale du Travail, Bernard Thibault, a afirmat ca "avem capacitatea de a opri aceasta reforma. Ultimele demonstratii au aratat ca o mare parte a muncitorilor nu impartaseste planurile Guvernului".

Sindicatul CGT a anuntat ca sambata au fost organizate 229 de mitinguri separate in intreaga tara. Un sondaj de opinie publicat de cotidianul "L'Humanite" a indicat faptul ca peste 70% dintre francezi sustin actiunile de protest.

Franta intentioneaza sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018, in conditiile in care, in aceasta tara, se aplica deja un impozit progresiv anual pentru pensii, de la 5,5% la pensiile mici pana la 40%, la cele foarte mari.

Guvernul francez sustine ca masura ar "salva" 70 de miliarde de euro de la bugetul de stat pana in anul 2030. "Daca nu facem nimic, deficitul sistemului de pensii va fi de 20 de miliarde de euro in 2010, 45 de miliarde in 2020 si probabil de 70 de miliarde, in 2030", a afirmat recent Jean-Francois Cope, seful deputatilor UNP (partidul de dreapta al lui Sarkozy).

Adunarea Nationala a aprobat deja propunerile Guvernului, in timp ce Senatul va dezbate proiectul de reforma incepand cu 5 octombrie.

Noi actiuni de proteste ale sindicalistilor francezi sunt programate pentru 12 octombrie.