O companie aeriana ruseasca a fortat sase pasageri sa stea in picioare in timpul unui zbor de cinci ore intre Antalya (Turcia) si Ekaterinburg (Rusia), transmite ABCNews. Postul american de televiziune afirma ca incidentul reprezinta o incalcare a standardelor aviatice europene, deoarece pasagerii nu au beneficiat de veste de salvare, masti de oxigen si nici centuri de siguranta, in caz de turbulente sau aterizare de urgenta.

Potrivit informatiilor, zborul realizat de Tatarstan Airlines a avut loc saptamana trecuta, intre Antalya si Ekaterinburg. Toate cele 148 de locuri din aparatul Boeing 737 erau ocupate, insa, in ultimul moment, avionul a fost inlocuit cu un altul, care avea doar 142 de scaune.

Compania aviatica le-a cerut pasagerilor fie sa astepte sapte ore pentru urmatoarea cursa, fie sa stea in picioare cinci ore, cat dureaza zborul din Turcia pana in orasul rusesc.

Toti cei sase pasageri au ales sa stea in picioare.

In prezent, ei cer companiei despagubiri in valoare de 4.700 de dolari, in timp ce operatorul aerian a oferit 200 de dolari.

ABC a precizat ca incidentul reprezinta o incalcare a standardelor aviatice europene, deoarece pasagerii nu au beneficiat de veste de salvare, masti de oxigen si nici centuri de siguranta, in caz de turbulente sau aterizare de urgenta.

Potrivit presei rusesti, atunci cand avionul a trecut prin turbulente, cei sase pasageri s-au asezat pe culoar, insa nu purtau centuri de siguranta.

Tatarstan Airlines, compania de stat a Republicii Tatarstan, a declarat ca "nu putem nega cele intamplate pasagerilor nostri. Insa compania nu va oferi detalii pana cand lucrurile nu vor fi clarificate".

Incidentul a venit la cateva saptamani dupa ce o firma ce realizeaza design interior pentru avioanea dat publicitatii primele imagini cu SkyRider, scaunul destinat pasagerilor care zboara stand in picioare. Compania italiana Aviointeriors, care realizeaza controversatul SkyRider, afirma ca acesta va permite atat aparitia unor bilete mai ieftine cat si suplimentarea numarului de calatori dintr-un avion.

Publicarea imaginilor cu noul scaun a venit la un an dupa ce patronul companiei Ryanair, Michael O'Leary, a declarat ca pasagerii sai vor putea calatori in curand gratis sau foarte ieftin cu avionul, cu conditia sa stea in picioare. El a anuntat ca pasagerii ar putea plati doar 5 lire pe un bilet, daca vor sta fie in picioare fie pe scaune de bar, in cazul curselor cu o durata mai mica de o ora si jumatate.

Autoritatile aeriene europene au respins insa ideea introducerii unor scaune destinate pasagerilor care zboara stand in picioare.